; Дават още 150 милиона за заплати в болниците (Снимки) | 24Zdrave.bg

Дават още 150 милиона за заплати в болниците (Снимки)

7 окт 2019, 01:00  5388 Новини

С 200 млн. лв. да се увели бюджетът на здравната каса в перото й за болнична помощ през 2020 г. 3/4 от тях, или 150 млн. лв., ще бъдат за увеличаване на заплатите на лекари и медицински сестри. Този ангажимент пое здравният министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет с представители на КНСБ и медици, които днес протестираха за по-високи заплати.

"Наш анализ през последните години показа, че обемът дейност е достигнал таван и тези пари ще влязат като увеличение на клиничните пътеки. Преобладаващата част от тях, поне 3/4, трябва да отидат за персонала", каза Ананиев.

От общият размер на средствата за 2020 г. ще бъде заложено поне 50% да бъдат за заплати, като в новия рамков договор процентно ще бъде договорено колко от тях ще са за заплащане на лекарите и колко на другия персонал, допълни зам. председателят на синдиката д-р Иван Кокалов.

"Като принципал на голяма част от болниците - държавните и областните, имам право на указания, които мога да спусна до тях и които трябва да бъдат изпълнявани. Ще търся висока отговорност от директори и управителните тела на болниците, ако нарушават тези съотношения. Ще подсиля и хората от министерството, които да участват в тези бордове и да проследяват пряко изпълнението", каза Ананиев.

За по-добро финансиране настояват и работещите в системата на училищното и детско здравеопазване.

"Там също е заложено увеличение, но не толкова, колкото искат и разговорите ще продължат", заяви председетялет на КНСБ Пламен Димитров.

Ще бъдат направени и законови изменения, чрез които да се промени механизмът за финансиране на малките болници, които не могат да изработят достатъчно средства чрез клинични пътеки и да достигнат минималното заплащане, допълни той.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *