; Детската и майчина смъртност са намалели драстично от началото на столетието | 24Zdrave.bg

Детската и майчина смъртност са намалели драстично от началото на столетието

19 сеп 2019, 02:09  3888 Новини

Детската смъртност е намаляла почти двойно от 2000 година насам, а майчината с над една трета, се казва в доклад на Световна здравна организация /СЗО/ и на Детския фонд на ООН /ЮНИЦЕФ/, цитиран от ТАСС и БТА.

Според авторите на доклада тези впечатляващи резултати са били постигнати благодарение на подобрения достъп до качествени медицински услуги. Публикуваните данни сочат, че о 1990 година смъртността сред децата и подрастващите на възраст до 15 години е намаляла в световен мащаб от 14,2 до 6,2 милиона. Най-голям напредък е бил постигнат в страните от Югоизточна Азия.

Там смъртността при децата до 5 години е намаляла с 80 процента. По-добре е защитено в сравнение с миналите десетилетия и здравето на майките. От 2000 година насам случаите с летален изход, свързан с усложнения по време на бременност и раждане, са се съкратили с 38 на сто.

При все това в ООН с тревога отбелязват, че през 2018 година са били регистрирани над 290 хиляди смъртни случая на родилки. Особено тежко е положението в бедните страни. В някои африкански държави, разположени на юг от Сахара, нивата на майчина смърт са 50 пъти по-високи, в сравнение с тези в страните с високи доходи на населението. Там рискът от смърт на новородените в първия месец от живота им е 10 пъти по-висок. През 2018 година всяко 13-о дете, родено в този регион, не е доживяло до 5- годишна възраст.

В глобален мащаб всеки 11 секунди в света умира или новородено дете или неговата майка, се казва в доклада. В повечето случаи тези смъртни случаи са били предотвратими.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *