; Проф. Балтов: При 10% от политравмите има счупвания и в ръката или рамото, както се е случило и на Караянчева | 24Zdrave.bg

Проф. Балтов: При 10% от политравмите има счупвания и в ръката или рамото, както се е случило и на Караянчева

16 сеп 2019, 04:32  5024 Новини

В около 10 процента от случаите на политравма наред с останалите наранявания пациентите имат и счупвания в горния крайник, както се е случило и на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Това обясни за "24 часа" ортопед-травматологът и директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който я оперира в смесен екип с лекари от болница "Лозенец".

Проф. Балтов един от най-големите специалисти в лечението на раменните счупвания. Тези травми са особено предизвикателство за лекаря и почти винаги изискват фиксиране с импланти.

Още на 20-ата минута след постъпването на Караянчева в Шуменската болница колегите са му се обадили да консултират по-нататъшните действия. На място те не  разполагат с магнитено-ядрен резонанс и травмата на гръбначния стълб не е била уточнен, първоначално положението изглеждало по-тревожно, отколкото се е оказало при обстойния преглед в София. 

"Задължително беше да се приложи щадящ протокол за придвижването, затова се спряхме на въздушен транспорт. При съмнения за счупени прешлени и разкъсани междупрешленни връзки е немислимо пътуване с линейка, защото поставя в голям пациента - каза проф. Балтов. - Колегите от Шумен си свършиха перфектно работата. Имахме отлична колаборация и с екипа на "Лозенец" - бързо бяха направени образните изследвания и обсъдихме с г-жа Караянчева възможностите за лечение. Тя не се колеба дълго, каза: Действайте, каквото трябва да се направи няма смисъл да се отлага и подготвихме операцията. Няколко дни г-жа Караянчева ще е под наблюдение, има и програма за рехабилитация."

Интервенцията протекла според очакванията на специалиста и той прогнозира за един месец шефката на парламента да се възстанови. Травмата на гръбначния стълб ще лекува с носене на корсет. 

Титаниевият имплант, който й е поставен, има роля да фиксира и стабилизира мястото и да се избегне засягане на важен нерв в съседство. След зарастването на счупването имплантът може да се извади, но не пречи и да остане на място, обясни ортопед-травматологът. *       
* (Няма да бъде показвана)
* *