Д-р Кунчев: Личният лекар решава кой да се ваксинира безплатно

12 сеп 2019, 04:07 1  8484 Новини

„Нямаме представа какъв ще е интересът към тази ваксинация (за грип). Това е първа година и работим малко на тъмно”. Така главният здравен инспектор Ангел Кунчев мотивира решението държавата да плати противогрипни ваксини за 10% от пенсионерите, предаде bTV.

Тази зима за първи път има бюджет за безплатни ваксини за хората над 65 г., но той ще стигне само за 150 000 души. При изчисленията е било взето предвид, че само 2-3% от българите се имунизират срещу грип.

При интерес догодина здравното министерство ще отпусне повече пари за ваксини и процентът на ваксинираните ще бъде „вдигнат значително”.

Тази година ще бъдат ваксинирани „тези, които най-много се нуждаят – хората с хронични болести. Затова сме оставили и решението в ръцете на личните лекари, защото те най-добре знаят кой се нуждае от такава защита”, каза Кунчев.

Това ще стане, ако пациентите имат интерес от такава ваксинация, тъй като тя не е задължителна, допълни той.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари попита какви да бъдат критериите за имунизация с безплатните ваксини, след като няма да има за всички.

„Надявам се, че ваксините ще бъдат налични в началото на октомври, защото колкото по-късно пристигнат, толкова по-трудно личните лекари ще организират ваксинацията”, каза главният здравен инспектор.

Причината за забавянето е, че само една от фирмите е пожелала да участва в доставката на ваксина при преговорите с НЗОК.

Общопрактикуващи лекари отбелязват, че ако ваксината се забави повече, няма да има смисъл от кампанията, защото ще е вече късно да бъдат имунизирани пациентите.уолъс
09/12/2019 17:33:06

Ето официални данни от САЩ коя е най-опасната/според изплатени обезщетения за тежки увреждания/ ваксина https://healthimpactnews.com/2018/get-your-flu-shot-doj-report-from-vaccine-court-reveals-flu-shot-is-most-dangerous-vaccine-in-u-s/ Да, именно противогрипната, която е и най-неефективната /средно под 40% годишно https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/effectiveness-studies.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fflu%2Fprofessionals%2Fvaccination%2Feffectiveness-studies.htm/! И така... най-опасна и най-неефективна... но... данъкоплатецът ще се изръси и за нея! Сладък бизнес е фармацевтичния, ако пазарът е кофти, то държавата идва на помощ

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *