; Как да се яде чесън | 24Zdrave.bg

Как да се яде чесън

5 сеп 2019, 12:05 5  156952 Сила за живот

Той е една от 5-те най-полезни храни

Д-р Ришар Беливо е пионер на новата наука превантивно хранене. Той ръководи лаборатория в Монреал, която системно изучава лекарствените свойства на храните. Д-р Беливо има списъци на най-вредните и на най-полезните храни. След 30-годишни изследвания той е съставил блюдо от 30 храни с гигантски ефект върху здравето и особено за превенция на рака. 5 от тях д-р Беливо направо превъзнася - чесън, зелен чай, куркума, малини и зехтин. Той обаче прави уговорка, че 30-те храни не са магически.

"Ние не лекуваме рака, като ядем броколи, нито диабета - с домати. Диагностицираният рак трябва да се бомбардира с всички средства на съвременната медицина. Храненето не е лечение, а само превенция без странични ефекти", казва д-р Беливо.

Чесънът неслучайно е първи в списъка на д-р Беливо. Той е най-старото лекарство, използвано в медицината. Шумерски плочки от 3000 г. пр.Хр. дават рецепти с чесън. Той е естествен антибиотик заради активната съставка в него - алицин. Антибактериалните му свойства са изследвани от Луи Пастьор през 1858 г. Поради липса на антибиотици руснаците го използват за превръзки през Втората световна война и така на чесъна му излиза името "Руския пеницилин".

Чесънът, както и всички растения от сем. Лукови (alliaceae) - кромид, праз, шарлот, див лук и др., съдържат серни съединения, чрез които предизвикват апоптоза (самоубийство) на туморните клетки и регулират кръвната захар. Богати са също на селен и на флавоноида кверцетин, които действат като антиоксиданти и имуностимулатори.

Антираковото действие на чесъна е доказано с изпитвания in vitro и in vivo, както и с 4 вида изследвания върху хора и е с много висока научна достоверност. Най-новото изследване е публикувано в началото на март в САЩ. Според него чесънът убива клетките на глиобластома - най-агресивния вид тумор в мозъка.

Ефектът се дължи на 3 вида молекули диалилов сулфид в чесъна, на S-алилцистеина и на алицина. Тези вещества се освобождават най-добре при рязане, късане или стриване на скилидката и се асимилират много по-лесно, ако тя е разтворена в зехтин. Най-силно е целебното действие на чесъна, когато се яде суров 10-15 минути след като е бил нарязан. Това време е нужно на ензимите в него да се активират.

Терапевтичната доза е по-голяма от тази, която си мислите - 1 глава на ден. Само с толкова човек не може да пребори никоя инфекция, нито пък да победи рака. Трябва да се ядат по 2-3 глави чесън на ден. След него се изяждат няколко стръка пресен магданоз и неприятният мирис на чесън от дъха се премахва.

Когато е сготвен, чесънът губи качеството си на лекарство, тъй като серните съединения в него се разграждат от високата температура. Същото се случва и със сушения чесън, както и с престоялия.

Лековит е само пресният чесън. Той се проверява, като се разреже наполовина. Ако през средата на главата минава зелена нишка, чесънът е свеж.Кирил Милчев
10/28/2019 14:38:56

Яжте чесън, много е полезен. Преди това го начукайте или пасирайте. И един съвет от мен (патило): най-много по 3-4 скилидни на вечер или за цял ден. Не се отпускайте. Във всички книги за най-ценната билка на света, т.е. чесъна, пише, че употребата на много чесън продължително време води до анемия. Аз получих преди време желязодефицитна анемия от прекомерна употреба на чесън (разбирай по една глава всяка вечер в продължение на повече от месец). Доста време ми трябваше за да възстановя желязото в мен. :-) Моят пример може да бъде цитиран и от учени...

Илия
10/28/2019 23:09:44

Дано да е верно. Ще опитам

Българин
11/21/2019 16:12:44

Аз много обичма чесън особено вечер за вечеря - по една глава хапвам. НО чесънът дразни стомаха и предизвикава киеслини и каквото още си помислите точмо заради качествата му срещу рака. Затова не вярвайте на който и да е, който ви казва, че има панацея (или хранителен режим) за дадена болест, да може една храна/добавка да е добра за една болест и тотално вредна за друга - въпрос на избор от какво се пазите!!!! Само че никой не ви казва това както този д-р Беливо от статията, който явно си търси финансиране за лабораторията.

koko
11/25/2019 18:57:12

pri zabobol natarkaite veneza, oblekchava bolkata. chesan c limoni se svariava i pie po dve kafeni chachki na den. ponigava xolesterola i povichava imuniteta. xaide uspech..

Bobby M
12/31/2019 16:53:02

Чесънът всъщност увеличава продукцията на Интерферон-алфа.. така бори вирусите, а вероятно и някои типове ракови клетки, като тези на косматоклетъчната левквмия, например..

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *