Миенето на сурово пилешко е опасно

22 авг 2019, 04:20  28616 Новини

Министерството на земеделието на САЩ предупреди домакините и готвачите в заведенията, да спрат да мият птичето месо, преди готвене. Предупреждението е публикувано на правителствения сайт.

Миенето на сурови птици не само е безполезно, но и опасно, и увеличава риска от отравяне, според служители в здравното министерство, пише OffNews.

Изследване е показало, че студената вода не убива салмонелата и кампилобактериите, а микробите попадат по съдовете, продуктите и приборите.

В 25% от случаите на миене на сурово птиче месо са били открити бактерии по повърхности в радиус от 1 кв. метър. Салмонелата била открита върху врата на хладилник, кутии с подправки, продукти и салати.

Тази бактерия е причинител на салмонелозата. Болестта започва внезапно с треска, висока температура, гадене, повръщане и диария. Човек изпитва остра коремна болка, главоболие и мускулна треска. Тялото се обезводнява. Подобни са симптомите и при кампилобактериозата, причинена от кампилобактерии. Обикновено заразата се предава при контакт със сурово месо.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *