; Втори британец умира от легионерска болест след почивка в Слънчев бряг | 24Zdrave.bg

Втори британец умира от легионерска болест след почивка в Слънчев бряг

22 авг 2019, 11:45  10176 Новини

Двама британски туристи починаха от "легионерска болест" след престой в хотел в България, писа "Мирър", цитиран от Канал 3. Смята се, че още двама, резервирали стаи в същия 3-звезден хотел в Слънчев бряг, също се заразили, но се възстановяват.

75-годишният Брайън Тейлър, чиято 84-годишна съпруга Нанси е с деменция, е последната жертва. Семейството му съобщи, че той бил в "бойна форма" преди да замине за седмица на 10 юни.

След завръщането си в Хъдърсфилд той се оплакал от симптоми, подобни на грип. На 21 юни е транспортиран в интензивното отделение в болницата в Халифакс "Калдърдейл Роял", където починал на 17 юли.

Първата жертва е 43-годишният Джон Кауън от Хамилтън (Шотландия). Той заболял в България и починал на 19 юни от септичен шок седмица след завръщането си.

Двама британци, заболели сериозно, се възстановяват в момента.

Адвокат на сем. Тейлър заяви: "Много е тревожно, че и други гости на хотела са с инфекция."

Говорител на туроператора Jet2Holidays заяви: "За съжаление потвърждаваме, че двама клиенти починаха. Двама независими специалисти взеха проби от хотела и акредитирана лаборатория проведе тестовете за заразяване. Резултатите бяха отрицателни, но ние преместихме всичките си клиенти в други хотели".

За случаи на легионерска болест у нас предупреди още през юли директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Имаме сведения за редки случаи на чужденци с легионерска болест в някои хотели на нашето Черноморие. За това съветвам да се вземат необходимите мерки, които са предписани от директорите на РЗИ за контрол на болестта, която е във водопроводната система", заяви проф. Кантарджиев.

"Ето защо, когато отидем на хотел и ползваме стаи, които отдавна не са ползвани, трябва първо да източим водата в банята и чак тогава да се къпем. Важно е да не присъстваме, когато водата се източва, да бъде включена вентилацията, защото легионерската болест е пневмония, която се предава от аерозол при къпане в хотелска баня", обясни експертът.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *