Все повече чужденци се лекуват в Китай

22 авг 2019, 03:54  5700 Новини

Все повече жители на съседните на Китай държави и от по-далеч идват на лечение в Синдзян-Уйгурския автономен район, информира Радио "Китай".

През последните 10 г. Габидин Калинов посещава центъра на района Урумчи поне веднъж на година. Роден през 1993 г., младият казах се разболява от левкемия преди 15 г. В родината му обаче не могат да предложат добро лечение и местните лекари му препоръчват да потърси помощ в Германия, Япония или Синдзян. „За мен бе много далеч и скъпо да се лекувам в Германия или Япония, затова семейството ми избра последния вариант и ме доведе в Урумчи през 2002 г.", разказва Калинов пред Чайна дейли.

Той започва битка с болестта с комбинирана терапия на китайската и западна медицина в болницата на Синдзян-Уйгурския автономен район, една от най-добрите в региона. „След 5 г. успяхме да поставим болестта под контрол и трябваше само да идвам на контролни прегледи", обяснява Калинов, който живее в казахстанската столица. Наскоро дори лекарите му от Урумчи казват, че вече няма нужда да идва, защото е излекуван.

Калинов е само един от хилядите чужденци, които идват в Синдзян, за да търсят помощ от традиционната китайска медицина. За последните 4 г. най-малко 20 000 чужди граждани са се лекували в 5-те държавни болници, които предоставят услуги за чужденци, заявиха от здравната комисия на автономната област. Повечето са пациенти от Централна Азия - от държави като Казахстан, Таджикистан и Киргизстан, които граничат със Синдзян.

Разположен в северозападната част на Китай, Синдзян граничи с 8 държави и е признат за ключов район в икономическия пояс на Пътя на коприната още от самото начало на инициативата „Един пояс, един път".

Благодарение на местоположението и високото ниво на медицинското обслужване, властите в Синдзян работят за превръщането на района в център за международни здравни услуги за съседните държави.

Джан Ли е директор на здравния център към Първа болница на Синдзянския медицински университет в Урумчи, който отговаря за приемането на чуждестранни пациенти. Тя обясни, че отдавна жителите на съседните държави предпочитат да се лекуват при тях, защото Синдзян не е далеч и осигурява ефективно и сравнително евтино лечение. „Езикът и културата са другите привлекателни неща за съседните ни държави", допълва Джан. „Някои от нашите лекари са от казахската етническа група и могат свободно да общуват с пациентите от Казахстан, най-големият ни източник на чуждестранни пациенти. В културата на Синдзян има много общо със съседните ни страни от Централна Азия, което означава, че пациентите и семействата им лесно свикват с местните условия на живот", казва още Джан Ли.

Уан Сяомин е лекар, който отговаря за приемането и разпределянето на чуждестранните пациенти в Народната болница на Синдзян-уйгурския автономен район. Тя каза, че те получават същите висококачествени медицински грижи като местните жители при същите разходи. „Някои болници като нашата дори създадоха „зелен канал" за тези пациенти, което улеснява консултациите с лекарите", казва Уан Сяомин.

Халип Абула, ръководител на отделението по традиционна китайска медицина в Народната болница, обяснява, че много чуждестранни пациенти идват, за да лекуват дерматологични, ортопедични и респираторни заболявания. „Традиционната китайска медицина е много добра в лечението на тези състояния", казва той.

Джоу Минсин, известен в Китай експерт по традиционна китайска медицина, разказва за една от своите чуждестранни пациентки, която идва при нея през 2017 г. , за да се лекува от менструални спазми. „Лечението със западна медицина в нейната страна не ѝ помогнало и тя дойде при мен по препоръка на нейни китайски приятели", спомня си д-р Джоу. След като я преглежда по методите на традиционната китайска медицина, тя стига до заключението, че в матката на пациентката има натрупан патогенен студ и това води до застой, което затруднява нормалното движение на кръвта и причинява болките. Д-р Джоу ѝ изписва билки, след което я съветва всеки месец да идва на контролен преглед. „В продължение на около половин година тя идваше всеки месец при мен. Спазмите постепенно отслабнаха и след шест месеца вече не се появиха." Д-р Джоу е силно впечатлена от случая, защото той ѝ помогнал да осъзнае, че понякога традиционната китайска медицина е по-ефективна при пациентите от чужбина. „Много пациенти от друг държави са по-чувствителни към билките, вероятно защото консумират повече месо и приемат по-малко китайски билки", казва тя.

Лу Чън, заместник-директор на Народната болница, една от най-добрите в региона, казва, че макар и чуждите пациенти да плащат същите суми за услугите като местните жители, те не могат да ги възстановят по същия начин като китайските, тъй като медицинските услуги в Синдзян не са свързани все още с международната система за здравно застраховане.

Лиу Хунся, водещ дерматолог в болницата пот ТКМ на Синдзян-уйгурския автономен район, казва, че въпреки това много при тях идват много чужди пациенти, защото лечението е сравнително евтино. „Например ефективна терапия за псориазиса, кожно заболяване, което се среща често при жителите на Централна Азия, са масажът гуаша и вендузите. Един секанс лечение с тях струва само 30 юана (4,5 щатски долара)", обяснява тя.

Дуан Ян, заместник-директор на отделението за дистанционна медицина в същата болница, казва, че като допълнение към предлаганите офлайн медицински услуги, някои болници в Синдзян се опитват да разширят обхвата като създадат транснационални медицински платформи. Това ще позволи на водещи експерти да дават свои препоръки, насоки и помощ за лекарите в страните от Централна Азия чрез интернет.

„Миналата година, възползвайки се от този подход, лекарите от нашата болница дадоха ключови съвети за лечението на жена с тумор в Казахстан, която не беше в състояние да дойде до Урумчи." Дуан Ян и колегите ѝ се надяват в бъдеще да помогнат на повече пациенти от съседните страни.

Джан Ли от болницата към Медицинския университет на Синдзян, казва, че работят върху платформа, която ще комбинира онлайн консултациите с офлайн медицински услуги. „Създадохме и „облачна болница", която представлява мрежа, свързваща големите болници в съседните ни държави", добави тя.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *