Рядка генна мутация предразполага към рак

19 авг 2019, 01:49 1  9068 Новини

Американски учени заключиха, че за носителите на рядка генна мутация рискът от рак на панкреаса и други видове рак е значително по-голям, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Опасната модификация е свързана с гена RABL3, който принадлежи към семейството гени RAS. Гените от тази група кодират протеини, които са свързани с клетъчната мембрана и участват в предаването на сигнал, идващ от вътрешността на клетката. Те контролират клетъчното делене, а провалите в регулацията им водят до неконтролиран растеж на тъкани и до поява на метастази. По мнението на специалистите, въз основа на наличие на мутация на RABL3 може да бъде открит труднолечим рак в ранен стадий.

Мутацията бе идентифицирана в рамките на изследване, обхванало семейство, в което петима негови членове са засегнати от панкреатичен рак. Изследването включвало секвениране на ДНК от двама членове на семейството, които на 48- и 80-годишна възраст били диагностицирани с болестта.

Известно е, че около 10 процента от случаите на рак на панкреаса са обусловени от наследствеността. Учените знаят, че една от опасните мутации е свързана с гена BRCA2 и предизвиква също рак на млечната жлеза и на яйчницитеПИТАЩ
08/20/2019 19:14:46

КАК,КЪДЕ И НА КАКВА ЦЕНА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ НАЛИЧИЕ ИЛИ ЛИПСА НА ТЕЗИ МУТАЦИИ. СТАТИЯТА Е ИНТЕРЕСНА -ПРИЛОЖЕНИЕТО НА КОННСТАТАЦИИТЕ И ТУК = "0 " ИМА ЛИ СМИСЪЛ ЗА СТРАНИ ОТ ТИП "БЪЛГАРИЯ"

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *