Д-р Райна Стоянова: Суперхраните си имат своите български еквиваленти

3 сеп 2019, 10:00  14900 Докторе, кажи

През зимата често силите не ни достигат. Иска ни се да сме здрави и жизнени, но явно студът и липсата на много сезонни плодове и зеленчуци си казва думата. Какви храни да приемаме за здраве, щастие и любов ни съветва специалистът по хранене д-р Райна Стоянова - асистент в отделението по метаболитно-ендокринни заболявания на болница „ИСУЛ- Царица Йоанна“.

Кои храни да включим в менюто си в края на зимата, за да сме здрави и силни?

Краят на зимата и началото на пролетта е един преходен период, подлагащ на сериозно изпитание защитните сили на организма, поради промяната във времето, влажността, атмосферното налягане, появата на алергени и т.н. Добре е да се храним със сезонни храни - плодове и зеленчуци: зелени салати, ягоди, така богати на витамин С, цитруси. Пийте повече течности. Не се борете с пролетната умора с приема на стимуланти като кофеина и шоколада, а по-скоро си осигурете адекватна почивка и повече време сред природата. Избягвайте пакетираните храни, тези, които съдържат захар, сол, глутамат, изкуствени подсладители, трансмазнини. Вещества, които допълнително ще интоксикират организма ви и ще допринесат още повече за дискомфорта ви.

Вредно ли е спазването на диети и особено в този период?

Спазването на диети по принцип не е препоръчително не само през пролетта. По-скоро се придържайте към здравословните принципи на живот, а именно по-натурално и естествено сезонно хранене.

цялото интервю четете тук*       
* (Няма да бъде показвана)
* *