Проф. Иво Петров спаси анестезиолог, получил емболия в операционната

18 юли 2019, 07:25  15376 Докторе, кажи

С професионализъм на световно ниво лекари от две софийски болници спасиха живота на един от най-опитните анестезиолози в столицата.

Случаят е като от филмите, но един от многото, в които животът неафиширано побеждава благодарение на хилядите часове, които лекарите прекарват в усъвършенстване.

Сутринта на 17 юли един от най-добрите и опитни анестезиолози в болница “Св. Иван Рилски” влиза в операция, въпреки че от седмица се чувства отпаднал, задъхва се и усеща тежест.

В отпускарския сезон дежурствата са сгъстени и за да не струпва още работа на колегите си и противно на съветите, които дава на пациенти, не си и помисля за болнични. Около обед подава анестезия на пациент, на когото екипът извършва сложна мозъчна операция, но му прилошава. Направените на място изследвания показват тежка белодробна емболия. Това е изключително рисково състояние - тромб е заседнал в белодробната артерия и спира навлизането на кръв. Диагностиката сама по себе си е трудна, а лечението - още повече, обясняват колегите на анестезиолога. Правят му бързо скенер и виждат, че трябва да се действа веднага, и то в клиника с опитни инвазивни кардиолози и възможност за прилагане на най-съвременните методи.

При това състояние малко хора оцеляват, шансът на лекаря е, че инцидентът се случва в болница и колегите му от една държавна и една частна болница действат професионално.

Обадихме се веднага на проф. Иво Петров, специалист на световно ниво, в “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център”. Той дори не се замисли и пое случая. Изпрати реанимобил, двама наши анестезиолози тръгнаха с колегата, защото дори транспортирането е много рисково. Проф. Петров е действал брилянтно и нашият лекар е жив, бързо се възстановява, разказаха неврохирурзи от “Св. Иван Рилски”.

При масивна белодробна емболия има голям риск за живота - може да се стигне до кардиогенен шок, който е сравним с миокарден инфаркт. Златен стандарт в света при такива случаи е да се извърши с катетър екстракция (изваждане) на тромба. Това направихме и ние, обясни за “24 часа” проф. Петров.

При този метод по съдов път се достига с катетър до мястото на тромба, той се раздробява и се прилага фибринолитик - медикамент, който разтваря останалите уплътнения от съсирека.

“Причината за белодробна емболия най-често е дълбока венозна недостатъчност и хирурзи, инвазивни кардиолози, анестезиолози и други, които прекарват дълги часове прави на едно място, са предразположени. При застой във вените на краката и малкия таз кръвните клетки са склонни към слепване и образуване на тромби. При колегата вероятно емболията се е развивала на етапи, защото е чувствал типичните симптоми от няколко дни. Тромбите циркулират, в някакъв момент се уголемяват и при подходящи условия засядат в белодробната артерия”, обясни проф. Петров.

Въпреки че се нарича белодробна, емболията води до остра сърдечна криза - кръвообращението е блокирано и до сърцето не стига кислород, без който клетките започват да загиват.

Ако не се започне бърза спасителна интервенция, човек е обречен. За щастие, в “Св. Иван Рилски” веднага са направили скенер и са установили точно проблема, те са абсолютни професионалисти. Радвам се, че можах да помогна и нашият колега е вече добре, каза проф. Петров.

От държавната болница изказаха специална благодарност на проф. Петров, когото нарекоха “лекар на световно ниво, който с екипа си сътвори поредното чудо”.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *