Набеждават Меркел в алкохолизъм

16 юли 2019, 07:35  31264 Новини

Германски депутат поиска канцлерът да бъде прегледан

Канцлерът Ангела Меркел има здравословни проблеми най-вероятно заради злоупотреба с алкохол, заяви депутатът от партията “Алтернатива за Германия” Петер Бистрон, цитиран от руски медии.

“В Бундестага, както и в цялото германско общество, се носят слухове: че тремора на канцлера е признак на алкохолизъм и може би на паркинсон”, каза Бистрон. Той поиска Меркел да се подложи на медицински преглед, за да има представа за последиците, които трябва да се очакват за нея и за цяла Германия, ако здравето ѝ се влоши.

Във вторник Меркел отново остана седнала при изпълнението на химните при посрещането на премиера на Молдова Мая Санду. Протоколът за такива церемонии бе променен миналата седмица след 3 случая, при които тя видимо трепереше. Този път канцлерът не показа признаци на нестабилност, но си беше скръстила ръцете за по-голяма сигурност.

Меркел, която днес навършва 65 г., каза миналата седмица, че психологическо влияние от първия епизод на треперене в средата на юни било причина за двата следващи случая. Тя добави, че трябва да живее с това известно време, но увери, че няма никаква причина за безпокойство. Графикът на публичните ѝ ангажименти остава все така натоварен.

В неделя по време на националния празник на Франция Меркел бе забелязана да диша тежко пред журналисти. Говорителят й тогава каза, че причината е, защото Меркел е трябвало бързо да изкачи стълбите, за да се появи навреме пред медиите.

На 10 юли тя за пореден път започна да трепери на срещата в Берлин с финландския премиер Анти Рине. За първи път подобно нещо ѝ се случи на 18 юни, когато ѝ гостува украинският президент Володимир Зеленски. На 27 юни същото ѝ се случи на прием при германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Очаква се Ангела Меркел да започне годишния си отпуск по-късно този месец.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *