10% от децата по света са лишени от ваксини

15 юли 2019, 05:07  2664 Новини

Над 10% от децата по света са били лишени от животоспасяващи ваксини миналата година, обявиха СЗО и УНИЦЕФ, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

В своя годишен доклад за ваксинациите те предупреждават, че милиони деца не получават всички ваксини, предпазващи ги от смъртоносни болести. Положението е още по-тревожно предвид нарастващата епидемия от морбили, предаде БТА.

За пръв път в годишните статистики на ООН се отчита ваксинирането срещу човешкия папиломен вирус (HPV), което се прави преди началото на половия живот и предпазва от рак на шийката на матката.

Миналата година 90 държави, повечето от които се причисляват към богатите, включиха HPV в своите национални програми. Това означава, че ваксината е на разположение за 33% от момичетата по света. И въпреки напредъка в борбата с папиломния вирус има тревожна стагнация при ваксинирането като цяло. Тя е причинена от конфликти, от неравенства и подценяване на проблема. Световното ниво на базово покритие с ваксини срещу дифтерит, тетанус, морбили и коклюш стагнира от 2010 г. насам на 86%. Тези проценти са високи, но недостатъчни според ООН особено след надигналата се епидемия от морбили. През миналата година са били регистрирани 350 000 болни, или два пъти повече в сравнение с 2017 г.

Първите данни за тази година не са успокояващи. Регистрираните случаи на морбили през първото тримесечие на 2019 г. са 4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *