Добра храна и движение намаляват риска от деменция

15 юли 2019, 03:09 1  5512 Новини

Здравословният начин на живот с полезна храна и достатъчно движение помага на хората с наследствена обремененост да намалят риска от деменция, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Рискът намалява с 32% при силна генетична предразположеност, но здравословен начин на живот, в сравнение с хората, които живеят нездравословно, установиха учени от университета в Екстър.

Здравословен живот означава човек да не пуши, да се храни балансирано (поне три порции плодове и зеленчуци дневно, риба два пъти седмично и съвсем малко преработено месо), да се движи - например да кара велосипед два часа и половина седмично и да пие до една бира на ден.

Живеещите нездравословно пушат, обездвижени са, ядат по-малко от три порции плодове и зеленчуци седмично, ядат колбаси и червено месо повече от два пъти седмично, пият поне три бири дневно.

Учените са анализирали данни за почти 197 000 души на възраст 60 и повече години.Людмил Трифонов
07/16/2019 21:52:40

Когато видя медицински публикации с използване на статистически данни се досещам за едни нецензурни думи. Неграмотността на медицинските специалисти в областта на математиката е патологична. В тази област, особено важна за здравето и живота на човеците се налага от десетилетия вече да се въведе кандидат студентски изпити и обучение по Висша математика през първите 4 семестъра. Предположението, че математика се учи от инженерите, за да си правят сметките по техните проекти е плод на уникална неграмотност и висша форма на глупост. Те учат Висша математика, за да се научат да мислят систематизирано, логично, аналитично и прецизно. Което тотално липсва на медиците. За това апаратурата на инженерите напусна слънчевата система и прави успехите в медицината, а медиците се занимават основно с бизнес и рекламна дейност - спринтирайки мощно на място.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *