Децата на слънце само 10 минути – иначе мозъкът прегрява

12 юли 2019, 08:45  7932 Сила за живот

Черепът и косата им са тънки, пазят по-слабо. Педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева всеки ден спасява деца с прегряване, едно от тях било с 43 градуса температура. 

p>

Родителите на бебета и малки деца да не ги държат повече от 10 минути на пряко слънце, препоръча педиатърът от “Пирогов” д-р Ирен Цочева.

Костите на черепа в ранното детство са още тънки, косата - също, а организмът е с неукрепнала терморегулация. Подценяването на жегата и слънчевото греене всеки ден от началото на топлите вълни “води” прегрели деца в спешната болница.

В последните години има и починали в паркирана кола. Моля, напомнете, че в пек за кратко време ламарините нагряват купето над 50 градуса и го превръщат във фурна, призова д-р Цочева. Тя предупреди, че парадоксалното спиране на потенето при прегрели деца е сигнал за опасния за малките топлинен удар. 

Потенето е естествената охладителна система на човека. Когато вътре в тялото температурата се качи, а това става бързо при силна жега, организмът насочва повече кръв към кожата с цел да охлади вътрешните органи. С отделянето на пот температурата се регулира. Но идеално замисленият от природата процес буксува, когато течностите в тялото намалеят до критично ниво.

При деца дехидратацията настъпва изключително бързо поради още несъвършените механизми на терморегулация, обясни д-р Цочева. Освен това процентното съдържание на вода в детското тяло трябва да е по-високо, отколкото при възрастния. Но площта му спрямо теглото е по-неизгодна по отношение на загубата на течности.

Когато потта се изпарява от кожата, изтегля топлина и човек се охлажда. Ако процесът блокира, например поради обезводняване или голяма въздушна влажност, която саботира изпаряването, настъпва топлинно изтощение, претопляне. Следващите степени са топлинен удар или слънчев удар, ако прегряването е причинено от директните лъчи. За да не се стигне до инцидент с детето, д-р Цочева препоръчва:

- Извеждайте малките деца навън до 10 ч. и след 17 ч. В горещините бебетата да са вкъщи.

- Летният гардероб да осигурява прохлада - един кат свободни дрехи от естествени незапарващи материи. Задължително - слънчеви очила и шапка с широка периферия. Главата прегрява, ако кръвообращението е недостатъчно, за да “изнесе” излишната топлина. Бебетата са изложени на особен риск, тъй като черепът им е още много тънък и няма защита от тъничките косми по скалпа.

- Носете шише с вода и подканяйте детето да пие - то усеща жаждата чак при започнала дехидратация. През лятото при спазване на всички хигиенни мерки за охлаждане за възрастта 1,5-3 г. е необходимо да пие по 1 л на ден. Мярката е условна, зависи от много фактори, много точен ориентир е дали сменяте памперсите обичайно често.

- Не стойте с деца повече от 10 минути на пряко слънце, по-продължителният престой изтощава топлинно детето. Предпочитайте шарена сянка.

- Не оставяйте дете в паркирана кола, дори само за да отскочите до магазина - опашка, инцидент или нещо друго може да ви забави и детето да получи топлинен удар. В купето температурата бързо се качва и над 50 градуса. При температури на въздуха около 30 градуса открехнат прозорец не компенсира напичането.

- Ако в топли дни детето стане вяло, има пориви на гадене, сърцебиене и особено ако вдига температура - това е сигнал за претопляне. Давайте да пие, разсъблечете го, занесете го на хладно място, говорете с педиатъра му. За топлинен удар при деца говори температура 41 и повече градуси. Спре ли потенето, детето е вече в сериозен риск - викайте лекар. Сухата кожа при силно прегряване е парадоксален ефект от изключването на “релето” на естествената терморегулация.

- Под лъчите децата са изложени на риск от слънчево изгаряне на кожата - тънка и нежна при малките деца, и сериозно неблагополучие за цялото тяло - слънчев удар. Топлинният удар е резултат от прекомерно излагане на топлина, независимо дали на слънце, на сянка или на закрито. А слънчевият е причинен от прекомерното излагане на слънчевата радиация. Не забравяйте, че част от лъчите преминават дори през тъкани.

ЕТИКЕТИ: ТОПЛИНЕН УДАР


*       
* (Няма да бъде показвана)
* *