Овдовелите и разведените мъже са по-застрашени от сърдечна смърт

10 юни 2019, 01:25  11156 Новини

Вашият пол и семеен статус държат ключа за разгадаване на риска от смърт вследствие на сърдечна болест, сочат резултатите от широкомащабно британско изследване, цитирани от ЮПИ.

Оказва се, че овдовелите и разведените мъже са със значително по-голям риск от смърт вследствие на сърдечна болест, отколкото жените със същия семеен статус. Но самотните мъже са с по-малък риск от смърт заради сърдечна недостатъчност, отколкото самотните жени, предава БТА.

Специалисти под ръководството на д-р Рахул Потлури от медицинския колеж "Астън" в Бирмингам установиха, че в сравнение с вдовиците, мъжете, чиито съпруги са умрели, са с 11 процента по-голям риск от смърт вследствие на инфаркт. Засегнатите от сърдечна недостатъчност вдовци са с 10 процента по-висок риск от смърт, а вдовците, засегнати от атриална фибрилация (предсърдно мъждене) - с 13 процента по-висок риск.

Засегнатите от атриална фибрилация разведени мъже са с 14 процента по-голям риск от смърт в сравение с разведените жени. Дори сред засегнатите от атриална фибрилация женени хора този риск е с 6 процента по-висок.

Самотните мъже, засегнати от сърдечна недостатъчност, обаче са с 13 процента по-малък риск от смърт в сравнение със самотните жени.

"Резултатите навеждат на мисълта, че овдовелите или разведени мъже и самотните жени се нуждаят от подкрепа, за да може рискът от смърт за тях да стане по-малък", заяви Метин Авкиран от Британската фондация за борба със сърдечните болести.

Резултатите са получени въз основа на анализ на семейния статус на над 1,8 милиона души, лекувани за сърдечно заболяване в Северна Англия през периода 2000-2014 г., и на смъртността сред тях.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *