; Защо задължително трябва да "мамим" по време на диета | 24Zdrave.bg

Защо задължително трябва да "мамим" по време на диета

29 май 2019, 10:00  9248 Съвети

Преведено от английски, "Diet Break" означава "почивка от диета" и по същността си е точно това. Период на нулиране на калорийния дефицит и временно поддържане на калориен баланс по време на хранителен режим за отслабване – т.е. почиваме си от диетата. Тази почивка може да продължи само в рамките на едно свободно хранене, но може да продължи и няколко седмици.

Това прави придържането към дълги диети по-лесно, като дава възможност за "глътка въздух" от постоянния калориен дефицит и удължава ефективния период на отслабване след това.

Какво е Diet Break? Кога се използва? Как и защо се прилага? Как точно действа?

Това са част въпросите, на които ще отговоря в тази статия.

Защо се прави Diet Break?

За да отговоря на този въпрос, трябва да започна от малко по-далеч и да подхвана темата за метаболизма. В началото уточних, че Diet Break се прави при режим с калориен дефицит. А при продължително спазване на такъв режим, един от неприятните и неизбежни ефекти е забавянето на метаболизма.

Какво ще рече това? - Обикновено, тялото иска да си седи там, където е в момента откъм телесна маса/телесни мазнини и не иска промяна. Така че, когато си на диета и приемаш по-малко калории от нужните на тялото да се поддържа (калориен дефицит) – хипоталамусът реагира и забавя метаболизма, обострят се глада и апетита и нивата на хормоните, засягащи процеса (лептин, инсулин, грелин, тестостерон и др.) започват да дават отклонения.

Целия текст четете тук*       
* (Няма да бъде показвана)
* *