; Петър Димков за детските мускулни спазми | 24Zdrave.bg

Петър Димков за детските мускулни спазми

27 май 2021, 10:55  2160 5000 въпроса за здравето

Признаци. Често, макар и дълбоко да са заспали, децата се пробуждат изведнъж нощем, изпищяват и с мъка поемат въздух.

Първа помощ. Веднага да се даде:

а) 1-3 ч.л. захарна вода (на 100 г преварена вода - 2 ч.л. пудра захар);

б) да се поставят на челото, коремчето и прасците на болното компреси от 2 парчета, натопени в хладък чист винен оцет, добре изстискани, а върху тях - само вълнена обвивка; на главата да се постави цяла "шапка" от хладък пресен селски хлебен квас и да се държи, докато болното напълно се успокои.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина прилага:

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене: а. Ако болното е кърмаче, да му се дадат 1-3 ч.л. чай от лайка (1 с.л. цвят се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупен 30 мин и се прецежда); пие се подсладен с чист мед или захар

Забележка. Добре е кърмачето по време на лечение вместо вода да пие отварка от 12-те билки: борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, тесен живовляк, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа и плодове), цвят от трънка, червена хвойна (плодове) - по 50 г от всяка. 2 с.л. от тази смес се варят в 500 г вода 10 мин и като изстине, се прецежда. След ядене да взема 1-2 ч.л. бъзов мармалад.

б) Ако детето не суче, да му се дава да изпие 1-3 с.л. (според възрастта) или извлек от оризови люспи и листа и цвят на лавандула (по 2 с.л. от двете; от вечер се запарват с 500 г вряща вода и киснат захлупени цяла нощ); или отварка от маточина и пача трева (по 1 с.л. от двете се запарват с 250 г вряща вода и се варят на тих огън още 5 мин, като изстине, се прецежда); пият се подсладени с чист мед, сироп или захар.

Диета. Ако детето бозае още, да продължава кърменето, а ако е отбито, да продължи изкуственото хранене по лекарските указания.

Ако детето е по-голямо от 1 година, да се храни с лека вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, сварени и пасирани като пюре или давани във вид на сокове. Преди обяд и вечеря като предястие да изяжда 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки със захар) без хляб или салата от зеленчуци (според сезона), настъргани на ситно, с малко оцет и чист зехтин и лимонов сок по вкус; яде се със или без хляб; след ядене по-големите деца да вземат по 1 ч.л. смес от бъзов мармалад с малко чист мед и с 1/4 ч.л. яйчени черупки, смлени на брашно; след това да изпива по 1-2 ч.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1/2 ч.л. чист мед или захар, за да стане гъст и сладък като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие хладък чай от лайка, подсладен с малко мед, гликоза или захар.

II. Два часа след ядене, ако детето е по-голямо (според възрастта му), да изпива 1-3 с.л. запарка от 80 г босилек, маточина, портокалови кори, глогов цвят, дилянка (корени), лавандула, липов цвят и риган - по 50 г от всяка. Една с.л. от тази смес от вечер се запарва с 200 г вряща вода и кисне захлупена цяла нощ; на сутринта се прецежда и подслажда с мед или захар.

Ако болното е кърмаче, да се повтори казаното в точка I на плана.

III. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - топла клизма (37С) със 150-200 г топла вода, последвана от разтривка на гръбначето му 1-2 пъти от долу на горе чрез кръгови движения с топче памук, натопено в камфоров спирт, последвана от налагане с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, забъркан 4 часа по-рано, засилен с 3-5 с.л. диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 3-5 с.л. пресни корени от полски бъз, настъргани или нарязани на ситно и счукани на кашица, с прибавка на 1-2 с.л. листа от магданоз, попарени и нарязани на ситно и изстискани.

Едновременно с това на коремчето се поставя торбичка, напълнена с топла лапа или от праз лук (бялата му част), сварен с малко мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, и преди поставянето поръсен с 2-3 ч.л. ситна захар; или с топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно, сварено с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсено с 2-3 ч.л. захар, или с топла лапа от пресен или стар кромид лук, сварен с малко прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето поръсен с 2-3 ч.л. захар.

На главата се поставя цяла "шапка" от пресен селски хлебен квас, засилен или с 3-5 с.л. диви кестени, настъргани с кората, или с 3-5 с.л. корени от полски бъз, нарязани на ситно или счукани на кашица. Държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

Важна добавка. При схващане и вкочанясване на крайниците да се разтриват със синапов спирт или пък да се наложат с попарена трина.

IV. Сутрин. Един-два часа след събуждане да се направи: или а) цяла топла баня (37С за 10 мин; по-топлата вода е вредна) с отварка от борови клони, овесена слама и полски бъз (корени, стъбла и листа) - по 1 хватка от всички се вари в голям котел 20 мин, след това се прибавят по 1 двойна шепа здравец (корени и листа), трина и орехови листа и 1 стиска корени от дилянка; варят се още 10 мин и преди снемането от огъня се изсипва и 1 стиска морска сол; когато отварката изстине до 38С, се прецежда и се излива в ко-ритото. Ако има нужда, долива се още малко топла вода.

След банята се прави сухо увиване с хавлия и 2-3 одеяла за по-добро изпотяване, а след него се прави внимателно фрикция на цялото тяло (по части) с хладка вода. С една и съща отварка се правят бани три сутрини поред;

или б) цяла топла баня (37С за 10 мин), в която се счупват три пресни яйца, разбити с белтъка и жълтъка; и след тази баня се прави сухо увиване и фрикция, както по-горе.

Забележка. Който желае, може три вечери поред да прави бани с отварка от борови клони и др. и три вечери с топла вода с яйца.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки. 1. За намаляване на гърчовете всяка вечер стаята да се опушва с малко прах от опечена кост - говежда, агнешка или овча, по същия начин, както се кади стая с тамян.

2. На слънце, вятър, студ и дъжд детето да не се изнася без шапка.

3. Да се избягва всякакво дразнене и ядосване на детето.

4. За намаляване на гърчовете добре е детето да спи на малка възглавничка с дебелина около 2 см, напълнена със сух босилек (листа и цвят).

5. При температура на болното до 1 година да се дава 5 мин преди ядене по 1 лъжичка чай от лайка с индийско орехче на върха на ножа, стрито на прах; на по-големите деца - 14 ч.л. от същия прах, съчетан с изтриване аа цялото тяло на детето със смес от 1 белтък , 1 с.л. оцет и 1 изравнена лъжичка сода бикарбонат, съчетано със сухо увиване за по-добро изпотяване. Лежи се в него 1-2 часа.

6. Стаята на болното дете редовно да се проветрява.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *