Петър Димков за късната менструация

21 юли 2019, 01:00  9296 5000 въпроса за здравето

Причини. Наследственост, недоразвита матка или яйчници, аномалия в половите органи, нехигиеничен живот, недостатъчно и лошо хранене, физическо изтощение, някои болести и разстройство на жлезите с вътрешна секреция, анемия, туберкулоза, захарна болест, затлъстяване, душевни болести, като епилепсия, и др.

Признаци. Късна е появата на менструацията, когато тя настъпи след 16-годишна възраст. За липса на менструация се говори, ако тя не се появи и след 18-годишна възраст.

Усложнения. Прилив на кръв към главата, често кръвотечение от носа, сърцебиене, нервни и психически смущения.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта всекидневно сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция на гръбнака с хладка отварка от смрадлика (2 с.л. в 500 мл вода врят 10 минути) или с вода, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване. Същите се повтарят преди обяд и преди вечеря.

Преди обяд, ако е лятно време, от 11 до 12 часа се прави слънчева баня на корема и на гърба със зелени листа (за 30-60 минути), последвана от обличане на мокра риза, натопена в хладка слънчева вода; лежи се в нея 1-2 часа.

Вечер преди лягане 1-2 вечери поред се прави топла (37С) клизма най-добре с чай от лайка. След това жените да си направят влагалищна промивка с горещ чай от лайка и бъзов цвят (по 2 с.л. от двете се попарват с 1 л вряща вода), последвана през вечер от гореща баня на краката до под коленете (45С за 10-20 минути), сухо изтриване и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина, засилен върху половите органи, малкия мозък (тила) и опашката с торбички, напълнени с топъл селски хлебен квас; държат се цяла нощ заедно с тампонче (за жените), приготвено от печен лук с бяла дъвка, захар и камфорово масло.

През вечер пък се правят парни компреси с търпимо горещ полусварен ечемик за 1/2 час на половите органи и опашката, последвани от същия коремен компрес, засилен със същите торбички с квас, и тампонче за жените, както по-горе, държат се цяла нощ.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на вътрешните средства и диетата.

Вътрешно. Да се пие едно от средствата, дадени при отсъствие на менструацията, или пък отварка от сплита на лук, карамфил и нишадър: 1 кг сплит се нарязва на дребно и се сварява в 2 л вода, докато остане 1 л отварка, прецежда се в по-малък съд, прибавят се 13 г счукан карамфил и 15 г нишадър и се оставя на огъня да поври още 10 минути - пие се сутрин обед и вечер преди ядене по една ракиена чашка; или хряново вино: 100 г хрянови корени, на ситно рендосани, киснат в продължение на три дни в 500 мл чисто вино, след това се прецежда - пие се едновременно с едно от другите средства на обяд и вечер след ядене по една ракиена чашка.

Диета и самовнушение, както при отсъствие на менструацията.

При желание може да се приложи изцяло лечението, дадено за липса на менструация.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *