Полезните мазнини и защо не трябва да ги избягваме

21 апр 2019, 10:10  20260 Съвети

Всички храни съдържат мазнини – дори някои зеленчуци, като морковите и марулите, имат миниатюрно количество в себе си. Но не всички мазнини са еднакви - някои са по-добри за теб от други. Всъщност, някои мазнини са изключително полезни за здравето ти и е важно да ги включиш в своята диета.

В 1 грам мазнини има 9kcal, така че ако, например, си на режим с 2000kcal дневно, то около 500 от тях ще са от мазнини. Това са към 55 гр. Една от причините за затлъстяването обаче е, че тази граница често се нарушава и то с вредния тип мазнини.

Защо трябва да ядеш мазнини?

Мазнините със своите 9kcal а най-енергийно ефективния макронутриент и са чудесен източник на гориво за тялото ти, както и основен начин за съхраняване на енергия. Мазнините са източник на есенциални мастни киселини, които тялото ти не може да си произвежда само. Помагат ти да абсорбираш определени хранителни вещества, като мастноразтворими витамини (например, витамин Д, витамини А, Е, К) и антиоксиданти (като бета-каротин). И не на последно място – мазнините правят храната ни по-вкусна и приятна за консумация.

Целия текст четете тук*       
* (Няма да бъде показвана)
* *