; Петър Димков за парализата на гръкляна | 24Zdrave.bg

Петър Димков за парализата на гръкляна

12 ное 2019, 02:30  6644 5000 въпроса за здравето

Това страдание може да настъпи при някои заразни болести, вследствие заболяване на нервната система или отравяния - например с олово, алкохол.

В зависимост от това кои мускули са поразени, картината на болестта е различна - гласът повече или по-малко се изменя, спада, появява се пресипналост, дрезгавост, понякога дишането е затруднено.

Лечението е според причината, която е предизвикала страданието. Трябва да се въздейства и общо върху организма. За целта първите 2-3 вечери поред на болния се прави по една топла клизма (38С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек. Всекидневно сутрин - парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от редуваща баня на краката (42С за 30 сек, 20С за 3 сек - 5 пъти), а след нея и от коремен компрес (натопен в хладка отварка от трина или във вода), съчетан с налагане на цялата шия с торбичка, напълнена или с хладък селски хлебен квас, или с топла лапа от бамя, сварена с мляко и захар. Компресът се държи 2-3 ч, а квасът или лапата - до обяд.

Преди обяд се повтарят сутрешните процедури. Компресът се държи 2-3 ч, а квасът и лайката - до вечерта.

Вечер преди лягане се прави парна баня на главата или парен компрес на цялата шия най-добре с торбичка, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (20 мин), последвана веднага от гореща баня на краката (40 С за 15-20 мин) и след нея от коремен компрес, както сутринта, съчетан едновременно с цяла "шапка" на главата и с торбичка на цялата шия, напълнени и двете с хладък селски хлебен квасец - държат се цяла нощ.

Вътрешно. Чай от ленено семе или от корените на бяла ружа.

Диета. Предимно млечна, плодова и зеленчукова, подсилена с 1-2 рохки яйца и разнообразена с плодови и зеленчукови сокове.

Самовнушение. С общата формула: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

При лечението да се имат предвид общите упътвания за нервните болести и за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *