; Петър Димков за отока на гръкляна | 24Zdrave.bg

Петър Димков за отока на гръкляна

17 сеп 2019, 07:30  6448 5000 въпроса за здравето

Отокът на гръкляна е тежко страдание и затова трябва да се търси бърза лекарска помощ.

Причини. Развива се като усложнение от остро възпаление или при някои хронични болести на гръкляна и при свръхчувствителност.

Признаци. Дишането е затруднено и постепенно може да стане невъзможно. Гласът задрезгавява и съвършено се изгубва. Цветът на лицето и на устните става синкав и болният има чувство, че се задушава.

Лечение. Провежда се спешно в болнично заведение при готовност за оперативна намеса.

При по-леки случаи народната медицина препоръчва първите 1-2 вечери поред да се направи на болния по една топла клизма (38 С) от чай от лайка, а след това винаги при запек. Всекидневно сутрин се прави парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от редуваща баня на краката (42 С за 30 секунди, 20 С за 3 секунди -. 5 пъти) и след нея от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, съчетан едновременно с млечен компрес на гърдите с извара (държат се 2-3 ч).

Преди обяд се прави същото, както сутринта, само че в парната баня се слагат 2 с. л. сода бикарбонат, а компресите се държат 2-3 ч.

Вечер преди лягане се прави парна баня на главата с 2 с. л. морска сол, последвана веднага от гореща баня на краката (45С за 15-25 мин), след което веднага се прави сухо увиване за по-силно изпотяване, а след препотяването се слагат същите компреси, както на обяд, и торбичка с квас на гърлото - държат се цяла нощ.

Гаргара, вътрешно, диета и самовнушение, както при хронично възпаление на гръкляна.

При опасност от задушаване се поставят ледени компреси на врата, на гърдите и гърба се поставя синап (приготвен със сол и оцет), а на краката - шишета с гореща вода.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.



*       
* (Няма да бъде показвана)
* *