Как се хваща пикочна инфекция?

23 май 2019, 07:30  8860 5000 въпроса за здравето

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Под пикочна инфекция се разбира наличие на микроби в урината. При човека те са 5 групи: бактерии, вируси, протозои, гъбички и хламиди. Най-чести са бактериалните причинители.

Организмът разполага със защитни механизми срещу инфекцията: в перинеума и дисталната част на уретрата има микроорганизми - стрептококи, стафилококи (стафилококус епидермидис), ентеробактериацеа, някои анаероби (развиват се в среда без кислород). Те не могат да бъдат отстранени, а и не се налага, тъй като защитават организма от проникнали отвън микроби.

Човекът разполага и с някои общи и локални защитни сили, имунологични функции се изпълняват от специализирана система от клетки, тъкани и органи. Тази система образува антителата. При уроинфекции се намират антитела и в кръвта, и в урината.

Локалните защитни механизми също са важни:

- перинеален - различната киселинност на вагината, перинеума и уретрата и намалена сцепляемост между бактериите на кожата на перинеума.

- везикална - пълно изпразване на мехура и тогава лигавицата му, покрита с муцин, не допуска допира на бактериите до епитела. Определено, макар и слабо, антибактериално действие има и урината.

При нарушаване на някои от защитните механизми настъпва инфекция. Пътищата й за проникване са няколко: кръвен, лимфен, нагоре по хода на уринния ток.

Лечението е комплексно - антибиотици, имунотерапия, физиотерапия, балнеолечение, фитотерапия. За повишаване на локалния имунитет напоследък навлязоха и специфични уроваксини.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *