Какво е астигматизъм?

21 май 2019, 12:30  8348 5000 въпроса за здравето

Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Астигматизмът е аномалия на рефракцията на окото, при която светлинните лъчи не се фокусират точно върху ретината. Това е свързано с формата на роговицата и лещата.

Най-често е вродено състояние и може често да се предаде по наследство. В периода на растеж на организма до 16-20 години (особено когато е свързан с късогледство) е възможно известно увеличаване на тази рефракционна аномалия. След завършване на растежа астигматизмът не се променя с времето.

При по-слаби степени може да се постигне нормално зрение в резултат на нагаждане на окото с помощта на вътреочни мускули. Това води до оплаквания от зрителна умора и замъгляване на образа, както и до развитие на хронични възпалителни процеси (конюнктивит, блефарит).

Основното лечение на астигматизма е изписване на корекционни очила, т.нар. цилиндрични лещи. За по-точно измерване се прилага предварително разширение на зеницата с капки - циклоплегия, след което се извършва изследване с авторефрактометър (компютърно). Очилата трябва да се носят постоянно както за подобряване на зрението - получаване на ясен образ върху ретината, така и за предотвратяване на редица болестни прояви като главоболие, бърза зрителна умора, зачервяване и дразнене на очите, поява на възпаления и други усложнения.

Когато окото е спокойно и пациентите не желаят да носят очила, е възможно да се използват контактни лещи. Съвременните меки контактни лещи (включително за еднократна употреба) са подходяща алтернатива при по-ниски степени на астигматизъм. Да не се забравя, че носенето на контактни лещи крие опасности от увреждане на роговицата. При по-висок диоптър по-подходящи са твърдите контактни лещи.

Има едно заболяване - кератоконус, при което роговицата постепенно изтънява повече в центъра и се деформира във форма на конус. В началото то се проявява с развитие на астигматизъм, който непрекъснато нараства. При напреднал кератоконус зрението не се повлиява от корекционни очила и контактни лещи и се налага оперативно лечение с трансплантация на роговица - кератопластика.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *