; Кога се отлага ваксинация? | 24Zdrave.bg

Кога се отлага ваксинация?

15 окт 2019, 01:05 2  5276 5000 въпроса за здравето

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Имунизационните календари по света са много сходни. Децата трябва да се ваксинират в ранна възраст срещу туберкулоза, детски паралич, хепатит В, дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, заушка, рубеола.

Това не е случайно. Те са опасни болести и могат да причиняват тежки увреждания, дори да убиват. Затова е важно децата да бъдат имунизирани, и то навреме.

Има и обстоятелства, които налагат да се отлижи поредната ваксина. Решението трябва да вземе лекар. То не е лесно, защото всяко отлагане крие риск детето да се зарази и да се разболее.

От друга страна, несъобразяването с противопоказания също е риск и никой лекар няма право да го пренебрегне. По тези причини от много голямо значение е те да бъдат професионално преценени, без да се омаловажават, или обратно - преувеличават.

Всички остри болести - също заразните и хроничните в стадий на обостряне или декомпенсация, налагат отлагане на имунизациите. При имунодефицитни състояния при някои болести или при лечение, което потиска имунитета, се отлага прилагането на живи ваксини. Но останалите могат да бъдат направени. Има и противопоказания само за отделни ваксини, например ако има алергична реакция към някоя съставка. За някои болести един вид ваксини са противопоказани, а други са препоръчителни.

Правило в имунизационната практика е да се спазват принципите, но да се подхожда винаги индивидуално - да се преценява състоянието на човека и показанията или противопоказанията. При нужда да се търси мнението и на други лекари - педиатър, невролог, алерголог и т.н.

По-подробна консултация по тези въпроси може да се получи в Националния имунизационен център в София, бул."Янко Сакъзов" 26.уолъс
10/15/2019 17:36:41

През 1986г. имунизационният календар на САЩ включва 11 дози от 3 ваксини, децата с хронични и автоимунни заболявания са 12.8%. Следва снемане /от страна на Конгреса/ на съдебната отговорност от ваксинопроизводителите за причинените от ваксини смърт и увреждания / понеже обезщетенията, присъждани от граждански съдилища са толкова много, че става неизгодно да се произвеждат ваксини/ През 2011 картината е следната: 72 дози от 16 ваксини и 54% с хронични заболявания /всичките са споменати като възможни странични ефекти от ваксините от самите производители/ а САЩ имат най-агресивния имунизационен календар и са абсолютен рекордьор по бебешка и детска смъртност сред развитите страни. Изводите да си прави всеки сам...

уолъс
10/15/2019 17:53:31

Не е зле да се припомни, че се навършват 30 години от неудържимия взрив на епидемията от аутизъм, съвпадаща с въвеждането на ваксината за Хепатит Б в деня на раждането - безумие, нямащо равно в историята на медицината!!! пояснявам за неосведомените, че бебета и въобще деца НЕ СА застрашени от предавани по полов път и замърсени спринцовки болести /или може би са, как мислите?/ Аутизъм, хранителни алергии, астма, ревматоиден артрит, детски диабет, епилепсия, синдром на Гилен Баре, дислексия и тем подобни автоимунни /често доживотни/ странични ефекти от ваксините И хронологията на поставянето им ми се струват МНОООГО по-голям проблем от морбили /през последните 20 години в САЩ няма нито един смъртен случай на дете от морбили, а от ваксината стотици + десетки хиляди увреждания/... Та така...

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *