Футболист извади езика на съперник, спаси му живота

26 мар 2019, 02:12  35692 Новини

Грузински национал спаси живота на играч от Швейцария по време на неделния мач между двата отбора за класиране на европейското. След тежък сблъсък между двамата Фабиан Шер пада на тревата и губи съзнание.

Джано Ананидзе от домакините обаче веднага се сеща, че швейцарецът си е глътнал езика. Навежда се, разтваря челюстта на Шер и изважда езика му. В този момент лекарите на швейцарския отбор вече тичат към падналия и му помагат да се свести. Шер доиграва мача, макар и с превъзрана глава.

След двубоя Ананидзе е обявен за герой, но самият той скромно казва: "Просто така се случи, че бях до него и бързо му извадих езика. На мое място всеки би постъпил така."

Аналогичен случай преди няколко години имаше и в руското първенство, в който бе замесен българинът Георги Миланов. В мач на неговия ЦСКА в Москва той се сблъсква във въздуха с играча на "Торпедо" Вадим Стеклов и двамата удрят свирепо главите си. После Миланов се изправя, но Стеклов пада на земята, като отново удря главата си. После остава да лежи безжизнен и също с глътнат език.

Лекарите на "Торпедо" дотичват, но не успяват да разтворят челюстта на припадналия. Той е спрял да диша и дори започва да посинява. Налага се използването на специален инструмент, който руските вестници наричат "разширител за уста". Причината е, че дъвкателният мускул е най-здравият мускул в човешкото тяло и силата на захапката се измерва с десетки килограми. Този инструмент обикновено чупи зъби, но в случая на Стеклов това му се разминало. Езикът му бил изваден, той дошъл на себе си и бил откаран в болница за изследвания.

Точно преди година в Словакия се разигра сцена като неделната в Грузия. По време на приятелски мач с Тайланд словашкият защитник Мартин Шкъртел е ударен силно с топка в лицето. Той пада, гълта си езика и губи съзнание. Съотборникът му Ондрей Дуда се оказва най-близо, а и най-бързо осъзнава какво се е случило. Без да чака лекарите, той разтваря челюстта на Шкъртел и изважда езика му.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *