Неподозираните качества на хряна

10 апр 2019, 10:00  10336 Сила за живот

Хрянът е многогодишно растение, чийто корен се използва настърган или смлян като подправка. Обикновено се добавя заради острия си, пикантен аромат към сандвичи, салати и ястия с месо. Той е бил използван в продължение на хиляди години в традиционната билкова медицина като средство против дихателните и пикочните проблеми. Но хрянът има и други лечебни свойства.

Той е с ниско съдържание на калории – в една супена лъжица настърган хрян се съдържат само 7 ккал. Същото количество ще ви сдобие с 1.7 гр въглехидрати, няколко важни витамини и минерали, а по същество не съдържа мазнини. Например, една супена лъжица осигурява 8 мг калций и 37 милиграма калий, заедно с малки количества магнезий, фосфор, желязо и цинк. Хрянът е по-богат на витамин С дори от лимона, с около 4 милиграма на супена лъжица. В допълнение към тези витамини и минерали, хрянът съдържа няколко фитохимикали, които имат отлични лечебни свойства.

Той съдържа синапено масло и природни съединения, наречени глюкозинолати. Тези химикали са отговорни за неговия остър аромат, който се освобождава само след като коренът е настърган или смачкан. Някои от лечебните свойства на хряна вероятно са свързани именно със синапеното масло в него, което може да блокира растежа на няколко болестотворни бактерии, включително тези, които причиняват синузит и инфекции на пикочните пътища.

целия текст четете тук*       
* (Няма да бъде показвана)
* *