Необятната полза на лененото масло за здравето

9 апр 2019, 10:00  10212 Сила за живот

Маслото, получено от семената на лена, е един от най-древните продукти, известни с полезните си свойства. Славата си дължи най-вече на високото съдържание на полиненаситени мастни киселини – омега-3 (60%) и омега-6 (20%). Тези две вещества, необходими за тонуса и за доброто ни здраве, не се синтезират от организма и постъпват в тялото единствено чрез храната. В лененото масло има също и голямо количество от мастноразтворимите витамини Е и А, както и провитамин F.

На несвикналите с вкуса му може да направи впечатление особеният аромат, леко напомнящ на риба. Ако го доловите обаче, той е знак, че продуктът е качествен, без примеси от други растителни масла.

Лененото масло се получава по метода на студеното пресоване, в процеса на който семената на лена се подлагат на обработка при температура не по-висока от 40–50°С. При тази технология всички полезни вещества – витамини, фосфолипиди и ненаситени мастни киселини, се съхраняват. Трябва да се има предвид, че лененото масло лесно се окислява под въздействието на слънчевите лъчи и на въздуха. Най-добре е да се съхранява в тъмна бутилка, а след отваряне – при температура 4 ± 2°С, при плътно затворена капачката.

За кого е най-полезно

Благодарение на високото съдържание на омега-3 и омаега-6 мастни киселини лененото масло е особено полезно за хората, които страдат от атеросклероза, нарушения на обмяната на липидите и от затлъстяване. Причината е, че полиненаситените мастни киселини нормализират обмяната на холестерола в организма. Препоръчителната дневна доза е около 2 ч.л.

Целия текст четете тук*       
* (Няма да бъде показвана)
* *