Как се мени тялото на 10 г.

9 мар 2019, 07:48  18432 Сила за живот

Клетките на всички органи се рушат, но може да забавим процеса

В човешкия организъм на всеки 10 години настъпват промени. На някои им личи. При други трудно се забелязва, дори и на снимки в модното из социалните мрежи 10 years challenge, което показва как сте остарели или ще остареете за десетилетие.

Не е само от гена, а и от начина на живот, храната, грижата за тялото и душата, физическата активност. Но все пак с годините тялото и органите не са същите. Това е разликата между “млад” и “младеещ”. Как променя всяка декада, казват експерти пред руското издание РБК.

От 20 до 30 години

В периода от 22 до 26 г. скелетът спира да се развива, но за укрепване на костите все така са нужни витамин D и калций. Забавя се обмяната на веществата, затова трябва да внимаваме какво ядем, да ограничим сладките неща и да следим индекса на телесната маса – показател за определяне на здравословното тегло и за затлъстяване и недохранване, който трябва да е от 18,5 до 25.

Тялото намалява производството на колаген, който отговаря за еластичността на кожата, забавят се процесът на обновяването ѝ и работата на потните жлези. Но връзките между невроните укрепват, развива се челният лоб на мозъка, отговарящ за логическото мислене, хормоните се уравновесяват.

До 30 години израстват мъдреците (този процес започва още от 16 г.). Но те може и да не се появят – заради преработените храни нуждата от тях при съвременния човек отпада и у някои липсват дори в зародиш.

От 30 до 40 години

В тази възраст кръвоносните съдове губят еластичност, повишава се кръвното налягане, спада тонусът на мускулите. Намалява масата на костите и те стават по-крехки, костната тъкан се уплътнява. Ако водите заседнал живот, мускулните влакна се топят и се заместват от мазнини.

Това е най-успешният период в интелектуалното развитие: човек има повече опит и знания, по-рядко се поддава на хормонални атаки. В тази възраст при мъжете и жените започват да се появяват бели коси заради намалената активност на меланоцитите - клетките, които образуват пигмента меланин.

Забавя се функцията на слюнчените жлези, които са чистили зъбите, затова трябва да следите за гнилости в устата. Протеините колаген и еластин губят влага и се разрушават под въздействието на ултравиолетовите лъчи и нови почти не се произвеждат. Затова кожата старее по-бързо.

От 40 до 50 години

Около петото десетилетие мозъкът губи ежедневно до 10 000 нервни клетки, губи се и 1-2% мускулна маса годишно. При жените значително се понижава нивото на естрогена и се повишава кръвното им налягане. Заради забавяне в обмяната на веществата се трупат мазнини по корема и талията.

Износват се костите и ставите. Зрението се влошава. Много е важно да се спортува за укрепване на сърцето. Натоварвайте се с аеробика, йога, плуване. Може и да не се потите във фитнес залата.

От 50 до 60 години

В тази възраст кожата продължава да губи еластичност, но този процес може да се забави с правилна грижа. Забавят се познавателните способности и се влошава паметта. Спортувайте, но според с възможностите си, за да поддържате, а не да подронвате здравето си. Важно е да не прекратявате интелектуалните занимания. Четете, учете език, развивайте нови умения. А защо и да не се захванете с някой музикален инструмент? 

От 60 до 70 години

Заради умирането на клетките работата на рецепторите се притъпява. Човек по-трудно различава миризми, вкусове и даже промяната в температурата. Някои мръзнат в жеги, други не усещат студ. Към 70-те гласът се изменя заради постоянно напрежение и разтягане на тъканите на ларинкса. Физическата активност може да се снижи и замени с разходки и плуване. Въпреки значителните промени в организма някои хора поддържат форма и впечатляват с външния си вид.

От 70 години нагоре

При хората на тази възраст подкожната мазнина намалява, бръчките стават по-дълбоки и видими, а кожата - суха и отпусната. Възстановяването на тъканите се забавя, драскотините и раните зарастват по-бавно. Косата изтънява и пада, губи пигмент.

Над 70 почват болестите на костите и ставите, мускулите атрофират дотолкова, че човек бързо се уморява даже при леко натоварване. Спадат функциите на дихателната, храносмилателната и сърдечносъдовата система, страдат зрението, слухът, обонянието, осезанието.

Възрастта влошава способността да се запаметят скорошни събития, но изникват спомени от ранни години, затова човек толкова обича да разказва за младостта си.

Със старостта идват и тревогата, песимизмът, депресията, безсънието. Затова въпреки многобройните физически проблеми в този период на живота е много важно да запазеш позитивна нагласа и да излизаш повече на чист въздух.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *