; Изпробват "троянски кон" срещу тумори | 24Zdrave.bg

Изпробват "троянски кон" срещу тумори

13 фев 2019, 07:00 1  37760 Новини

Ново лекарство, влизащо като троянски кон в тумора, за да го унищожи, дава обнадеждаващи резултати срещу 6 вида рак, съобщи в. "Индипендънт".

При клинични изпитания лекарството тизотумаб ведотин (ТВ) е блокирало растежа и е свило размера на туморите при пациенти, с които всичко друго вече е било опитано.

Лечението е комбинация от химиотерапия и антитяло - биологична молекула, която се свързва с маркерите по повърхността на раковите клетки и прави отвор за лекарството в тях.

Не всички болни реагирали положително на лечението, но при другите ефектът от него е бил налице между 6 и 10 месеца. Те са имали тумори в пикочния мехур, белия дроб, червата, яйчниците и матката, които останали незасегнати от лечението със стандартни медикаменти.

"Най-вълнуващото при това лечение е новият механизъм на действието. То е като троянски кон, който се вмъква в раковите клетки и ги убива отвътре", каза проф. Йохан де Боно от Института за изследване на рака.

Според него лекарството действа срещу видовете рак с най-висока смъртност. То се изпитва на пациенти с много напреднал рак, тъй като страничните му ефекти вече не са толкова токсични, колкото е самата болест.

От общо 150 души най-добре се отразило лечението на болните от рак на пикочния мехур и на матката - средно 27% от тях получили подобрение. При рака на простатата и недребноклетъчния рак в белия дроб подобрение имало при 13% от болните. Срещу рак на простатата лекарството нямало ефект.

Във втората фаза на клиничните изпитания с ТВ ще бъде лекуван рак на панкреаса, който е най-смъртоносен.Бай Ганю
02/13/2019 13:32:41

От опит мога да ви кажа че такива коне в Троян няма. Остана само магарето на бай Колю от Балканец.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *