Зъболекари искат повече клинични пътеки

12 фев 2019, 11:51  3988 Новини

Да има повече от сегашните две клинични пътеки за дентални дейности, тъй като младите хора имат и други нужди, освен пломба или вадене на зъб. За това настояха представители на Сдружението на българските зъболекари, предаде БТА.

Проф. Христо Кисов каза, че трябва да се обмисли възможност за натрупване на неизползваните за една година средства и пациентът да ги ползва при нужда.

Зъболекарите казват, че парите за дентални дейности не са достатъчни, както и че цената на една метало-керамична пломба е ниска. Според тях средната й цена сега е 150 лв., но не се отчитат разходите за обучение, апаратура и качество на услугата.

Държавата насърчава загубата на зъби, а не запазването им, каза д-р Георги Цалов от сдружението. Според него хората, преговарящи със Здравната каса всяка година за рамковия договор за дентални дейности, всъщност не работят с нея.

Има трайна тенденция за скрита безработица в съсловието, каза проф. Кисов. По думите му зъболекарите у нас са много. В Австрия например са 2 пъти по-малко. На 1 зъболекар в България се падат под 800 души.

Д-р Хрисима Начева от Плевен е тазгодишният носител на наградата на сдруженито "Св. Аполония", обяви д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *