Храната с фибри снижава риска от инсулт, диабет и рак на дебелото черво

12 яну 2019, 03:08  14172 Новини

Голямото количество фибри в храната намалява риска от ранна смърт заради рак или сърдечни болести, както и от диабет тип 2, съобщи Би Би Си, позовавайки се на новозеландски учени.

Освен това хранителен режим с много зърнени храни, зеленчуци и плодове поддържа теглото, кръвното налягане и холестерола в желаните граници.

Фибрите са евтини и достъпни. Много малко хора обаче поемат необходимите за здравето минимум 25 грама дневно. А е добре количеството да е дори повече от 30 грама. Във Великобритания 30 грама фибри дневно приемат само 10% от хората.

Повече фибри има в пълнозърнестите и бобовите храни, в подовете и зеленчуците. Една филийка пълнозърнест хляб съдържа 2 г фибри, купичка варено броколи - 5 г, 1 портокал - 3 г, 1 купичка черен боб - 5 г, една ябълка с кората - 4 г, 2 моркова - 6 грама.

Учените от университетите на Отаго и на Дънди са анализирали 185 изследвания от последните 40 години, както и резултатите от 58 клинични изпитания с повече от 4600 участници. Те описват резултатите от анализа си в сп. "Лансет".

Хората, консумиращи много фибри, намаляват риска от смърт от сърдечносъдово заболяване, инсулт, диабет или рак на дебелото черво с 16 до 24 процента. За всеки допълнителни 8 грама фибри в храната опасността от тези заболявания намалява с 5 до 27 процента.

Преди години фибрите били смятани за безполезни, освен за перисталтиката, защото човешкото тяло не ги усвоява. Те обаче създават чувство на ситост и променят начина, по който се абсорбират мазнините в тънките черва. Най-значима е ролята им в дебелото черво. В него с тях се хранят чревни бактерии и произвеждат различни продукти, като мастни киселини с къси вериги, които се абсорбират от организма.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *