14-годишен е сред болните от трихинелоза в Бургаско

11 яну 2019, 11:45  7144 Новини

14-годишно дете от Бургас е сред заразените с трихинелоза от диво прасе, отстреляно в района на Малко Търново, съобщиха за "24 часа" от Регионалната здравна инспекция.

Както сайтът писа, по данни на здравното министерство има два взрива на болестта - единият в района на Малко Търново, другият в Хасково. Репортерска проверка установи, че 7 души са били настанени в Бургаската болница от началото на януари.  Това е семейство от Малко Търново и техни роднини. Дивото прасе било убито още през ноември, а месото направено на луканки. До Коледа семейството е консумирало луканките печени, но по новогодишните празници сложило на трапезата и сурови, раздало и на роднини. Първите симптоми са регистрирани на 3 януари, когато в болница е приет един от фамилията. В следващите дни влизат и другите шест.

"Заболелите вече са изписани, назначено им е лечение по схема", каза д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас.

"Заедно с РЗИ сформирахме екипи, посетихме района. Заразеното месо е унищожено. Проблемът е в културата на ловците. От години апелираме, не знам докъде трябва да стигнат нещата, за да се променят нагласите. Изцяло  е отговорност на хората, които ловуват, да изследват дивеча преди консумация. Миналата година сме имали 23 случая на заразени животни, но без нито един болен, защото месото първо мина през лаборатория", каза директорът на Областната дирекция по безопасност на  храните  д-р Георги Митев.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *