; Учени: "Не убивайте рака до корен! | 24Zdrave.bg

Учени: "Не убивайте рака до корен!

11 дек 2018, 07:00 1  72268 Докторе, кажи

Ниските дози химиотерапия могат да бъдат по-ефективни от сегашния подход срещу рака, който се опитва да изтреби всичките му клетки. Учени огласиха изследване, според което пациентът има по-добър шанс, ако дългосрочно живее с болестта.

Сегашните лечения на рак включват агресивно третиране с конски дози химиотерапия. Целта е да се изтребят колкото може повече туморни клетки. Но пълното изкореняване на рака се случва рядко, а токсичните странични ефекти от химиотерапията са опустошителни - тя не само води до окапване на косата, гадене и силна умора, но и осакатява имунната система на организма и причинява анемия.

Според някои медици химиотерапията с високи дози всъщност влошава състоянието на болния. Тя задейства естествения подбор и след нея оцелелите туморни клетки вече са устойчиви на лекарства и избуяват. Тогава ракът се връща и вече е фатален.

Новата стратегия има за цел да предотврати появата на резистентни туморни клетки. Вместо да се опитва да изкорени тумора, лечението умишлено го стабилизира. То оставя живи малка популация от туморни клетки, но те са податливи на лекарства.

Екип начело с д-р Робърт Гейтънбай от Тампа е третирал с паклитаксел мишки с два вида рак на гърдата. При стандартната химиотерапия с него туморите са се свили. Но щом тя спира, те са се разраснали отново. Ако обаче се започне с ударна доза и последват редовни ниски дози паклитаксел, растежът на туморите спира. Дотолкова, че при повечето мишки лекарството дори е спряно напълно за дълъг период и няма рецидиви на рака.

В статия в сп. "Сайънс" д-р Гейтънбай пише: "Нашите резултати показват, че тази стратегия би удължила преживяемостта на болните без рецидив на рака на гърдата. Същият подход може да са приложи и към другите видове лечения - например с хормони или имунотерапията."Петрунка Сафронова
03/27/2019 09:18:49

Раковата клетка съществува в безкислородна среда. Кислороден глад на клетките настъпва при дефицит на йод. Спасението от рака е йодната профилактика или, ако все пак сме го допуснали, да се намери начин как в повредената клетка да се вкара кислород и се възстанови кислородното дишане. Само йоните на йода са в състояние да преминат през мембраната на раковата клетка и безопасно да започнат лечението. За здравето на млечната жлеза ежедневно е нужно същото количество йод както за щитовидната жлеза.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *