Експерт: 1 милион българи ще умрат без време заради пушене

6 дек 2018, 12:33  11992 Новини

За разлика от страни като Азербайджан, България не може да отчете ново законодателство за пушенето, казва пред БТА д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация (СЗО).

Той цитира доклад, според който няма по-малко вредни продукти от цигарите. Почти всички токсични вещества в тях ги има и в тютюневите нагреваеми изделия.

Новите продукти се рекламират основно сред млади хора, каза Околийски. Според него в много държави има забрана за рекламиране на всички тютюневи изделия.

Един милион българи, половината от пушещите 2,2 милиона, се очаква да умрат преждевременно поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия, посочи Огойски.

Пълната забрана от 2012 г. за пушене на закрити обществени места вече не е актуална, каза Снежана Поповска - главен експерт в Дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към Министерството на здравеопазването.

Тя съобщи, че се мисли за промени - собствениците на заведения да носят отговорност за системното й нарушаване и дори обектите да бъдат затваряни. Освен това няма яснота в определението "закрито обществено място".

НПО ще внесат предложение в МЗ и МИ да се забрани външната реклама и рекламата на тютюневи изделия в местата, в които се продават. Крайната цел е пълна забрана.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *