; Грип се хваща и по наследство | 24Zdrave.bg

Грип се хваща и по наследство

2 дек 2018, 02:00  56712 Докторе, кажи

Странно, но и грипът може да се окаже наследствен. Класическите генетични болести като анемията и цистичната фиброза се наследяват от родителите. Грипът обаче се дължи на вирус.

Статия в сп. "Сайънс" обаче обединява причинителите и на двата типа болести - наследствени и заразни. В нея педиатърът д-р Жан-Лоран Касанова от детската болница в Париж описва случай с 2-годишно момиче, което приел през 2011 г. с тежък грип. Симптомите били толкова екстремни - остър дихателен синдром, че той допускал какво ли не и направил генен тест. Детето се оказало с две дефектни копия (по едно от бащата и майката) на гена, отговарящ за белтъка интерферонен фактор 7.

Както личи от името, въпросният белтък стимулира синтеза на интерефрон. Липсата на тази молекула е направила клетките в дихателните пътища на детето по-уязвими за грипната инфекция. Имунната система е била лишена от първата защитна линия и затова възпалението е било толкова силно, причинявайки острия дихателен синдром.

Детето оживяло и е здраво и днес, понеже го ваксинират редовно. Но според д-р Касанова този случай е от голямо значение. След него той е попаднал на още 30 души със същия генен дефект. Така е успял да пресметне, че 1 на всеки 10 000 души е с блокиран синтез на интерферон. Не е много, но съвпада с броя на най-тежките случаи извън грипните епидемии, пише д-р Касанова. Според него това обяснява и защо някои семейства са особено уязвими на грип.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *