; Ракът е 66% неизбежен | 24Zdrave.bg

Ракът е 66% неизбежен

18 ное 2018, 01:06 2  81496 Новини

Две трети от случаите на рак са неизбежни дори човек да е живял здравословно, показа ново американско изследване. Според него туморите се появяват заради случайни грешки в генетичния код при делението на клетките.

Изследването поставя под въпрос масовата представа, че ракът е или по наследство, или се причинява от фактори в околната среда. Всъщност повечето случаи на рак се дължат на произволни дефекти в делението на ДНК, съобщи сп. "Сайънс".

"Всички знаят, че трябва да избягват рискови фактори като пушенето, за да се предпазят от рак. Но малко известно е, че при всяко разделяне на всяка клетка стават много грешки при копирането на нейната ДНК", казва водещият изследването д-р Кристиян Томасети от института "Джонс Хопкинс" в Балтимор. "Грешките в копирането се източникът на туморни мутации, но науката дълго ги е подценявала. Оказва се, че на тях се дължат две трети от всички мутации, водещи до рак", посочва ученият.

Така става ясно защо толкова често се разболяват хора, които хем живеят здравословно, хем нямат поразени от болестта роднини.

"Все пак трябва да продължим да насърчаваме хората да избягват вредните навици и рисковите фактори. Въпреки това обаче много от тях ще развият рак, ето защо трябва спешно да подобрим методите за неговото ранно откриване и лекуване."

Екипът от Балтимор е изследвал клетъчните аномалии на 32 вида рак с математически модели на секвенирането им. Оказва се, че са нужни две или повече важни мутации, за да се отключи ракът. При някои видове - на простатата, на мозъка и на костите, над 95% от вредните мутации се дължат на случайни грешки в копирането на ДНК. Тези грешки водят до 77% от случаите на рак на панкреаса. При рака на белите дробове обаче делът им е само 35%, тъй като доминиращият фактор за него е пушенето.

Общо 66% от раковите мутации са резултат от грешки в копирането, а 29% се дължат на рискови фактори в средата. Само 5% са по наследство.фифи
11/25/2018 01:26:28

Който пуши умира от рак на белия дроб. Който пие умира от рак на черния дроб. Който не пуши и не пие - умира от обикновен рак! Рак, диабет, хипертония - все болести, носещи огромни печалби на бялата мафия. Никой няма финансов интерес да отърве човечеството от тях!

Питащ ??
11/27/2018 09:47:14

Това. заключение е. на ниво 12. годишшен. ученик. Раковите образования са съставени от еднотипни клетки получекнни в резултат от еднотипнии генетични грешки. КЪДЕ ТОГАВА Е СЛУЧАИНОСТА? СТАВА ДУМА ЗА МНОГОКРАТНО ПОВТАРЯНА НЕСЛУЧАЙНО ГЕНЕТИЧНА ГРЕШКА

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *