; Може и без хляб, не е насъщен | 24Zdrave.bg

Може и без хляб, не е насъщен

7 ное 2018, 01:30  80640 Съвети

Никой не е по-голям (вредител) от хляба. В българската кухня няма друга традиционна храна, която да се смила толкова трудно, колкото прехваления бял хляб.

Въпреки това около хляба се е изградила кулинарната традиция не само на българите. Той доставя 20% от хранителните калории на цялото човечество. В повечето ресторанти по света го зареждат по масите като неизменна добавка към всички ястия. В домакинствата хляб се яде при всяко хранене и с всички гозби.

Разбира се, няма нищо лошо да се яде домашен хляб от време на време. Но купешкият хляб от пшеничено брашно е по-добре да се откаже веднъж завинаги. Особено от хора, които цял живот са го поглъщали на всяко хранене. След първия безхлебен месец те ще се почувстват по-енергични и тежестта в стомасите им ще изчезне.

Ето какви ползи за здравето носи отказът да се яде хляб:

1. Намалено тегло

Всеки, който се е замислял или е пристъпвал към диета за отслабване, знае, че първо трябва да се лиши от хляб. Причината е, че той съдържа голямо количество рафинирани въглехидрати, които карат тялото да задържа вода и да пълнее. Вече е изчислено, че всеки грам изядени въглехидрати се свързва в тялото с 3-4 грама вода. Тъкмо на това се дължи усещането за подут корем. Отново хлябът е причината да се трупа подкожна тлъстина на корема и в областта на ханша.

2. Калорийна бомба

Пшениченото брашно бързо покачва нивото на кръвната захар, а това никак не е добре. То увеличава попускливостта на червата и човек може да развие т.нар. синдром на пропускливото черво.

В белия хляб има и глутен - вещество, което никой не може да смели както трябва. Човекът не разполага с ензими, които да го разграждат. Някои хора обаче са много по-чувствителни към глутена от други. Зависи доколко добре са се затворили стените на червата след поемането му и доколко имунната система е реагирала на него. Причината са две съставки в глутена - глиадин и глутенин, които са имуногенни антинутриенти и атакуват тялото. Заради тях се появява усещане за слабост и умора след ядене дори и храната да е била балансирана.

За пшеницата се знае също, че причинява хронично възпаление в ставите и ставни болки.

3. Подобрено храносмилане

Макар че се съдържа в огромен брой храни, пшениченото брашно се смила трудно. То е една от най-трудно смилаемите храни изобщо. Повечето хора обаче не си дават сметка, че симптомите за лошо храносмилане, които изпитват всеки ден, се дължат на това брашно. Една трета от хората с глутенова непоносимост имат болки в стомаха, подуване и тежест в корема, диария, гадене и повръщане, след като са яли хляб. Но дори и без непоносимост с отказа от хляба се отрязва приемът на ферментни олигозахариди, дизахариди и монозахариди, с което изчезват и симптомите на т.нар. синдром на раздразненото черво.

4. Притъпен апетит

В белия хляб има рафинирани въглехидрати, но няма пробиотици, нито фибри, които да улеснят смилането му. Вместо тях съдържа едносперм на скорбялата, който бързо се преобразува в глюкоза и от това кръвната захар рязко скача. След това обаче настъпва и рязък спад на кръвната захар и човек отново се усеща глад за прости захари.

Заради всичко това си струва човек пробно да спре да яде хляб за 1 седмица. Ако след нея се чувства по-добре, да удължи безхлебния режим до 1 месец или поне да пропуска яденето на хляб колкото е възможно по-често.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *