Всички диети са глупави освен една

4 май 2018, 02:23 8  91044 Съвети

Не смятайте калориите, мислете за хормоните

Дойде май, зададе се лятото и народът го удари на диети. Но трябва да се знае, че 90 на сто от модните диети са напълно безполезни, а често и вредни.

Вредно е например да се пият прясно изцедени сокове, “смутитата” са крайно съмнителни. Но най-опасна е диетата, която препоръчва постоянно да се похапва нещо дребно между яденетата, за да се предизвика “свръхметаболизъм”. Да ядете често, за да отслабнете? Пълни глупости.

Много вредни са и диетите, които ограничават мазнините. Напротив – от мазнини се отслабва! Гладуването по принцип е много полезно, но не и по знаменития у нас метод на д-р Лидия Ковачева. Да се надяваме, че нейната ученичка д-р Емилова отдавна се е отказала от него.

Напълно безсмислено е да броите калориите – човек не е печка, та да му дозирате въглищата. При едни и същи калории може бързо да отслабнете и също така бързо да надебелеете.

Има обаче и правилен начин да се отслабва и ако прочетете тази статия до края, ще ви се изясни. Ще кажете – а кой си ти, та да ни отваряш очите? Никой, аз съм просто журналист. Работата на журналиста е да следи какво са открили световните експерти и да уведомява широката публика.

Преди около месец изслушах няколко лекции и направих дълго интервю с проф. Ерик Вердин - управител на калифорнийския институт “Бък” – най-големия независим институт, който изучава проблемите на стареенето и дълголетието. Покрай това изчетох не едно или две, а десетки най-нови изследвания по темата. Като добавим, че през живота си съм погълнал стотици книги за диетите и храненето, които често взаимно си противоречат и опровергават, значи съм общо взето подготвен.

Трябва да е ясно, че този въпрос има и сериозни политически измерения. Ако искаме населението да е здраво, кои земеделски продукти трябва да получават субсидии? Не и тези, които се субсидират в момента. Какви закуски трябва да ядат децата в училище? Не и тези сегашните. Да не говорим за здравето на пенсионерите. Народът няма пари за ядене, но дебелее. И все повече боледува, а здравеопазването изобщо не го глези.

Преди всичко трябва да е ясно, че дали дебелеете, или отслабвате, зависи най-вече от хормоналния баланс в тялото. И в най-голяма степен зависи от хормона инсулин. Той има двойна функция. От една страна, той помага на клетките да получат енергия от глюкозата в кръвта. От друга, складира излишната глюкоза за по-късно. Една част се превръща в гликоген и се натрупва в черния дроб. Останалото се превръща в тлъстини по тялото.

Когато човек хапне, нивото на кръвната захар и на инсулина рязко се повишават. След това те постепенно спадат, глюкозата в кръвта постепенно се изразходва и ако човек не хапне пак, тялото включва бързоликвидните резерви – гликогена в черния дроб. Щом и той свърши, тялото започва да изгаря тлъстините. Това става с помощта на други хормони, които най-общо се наричат “кетони”. Грубо казано, инсулинът трупа тлъстини, а кетоните ги разграждат.

Ако лекарят ви инжектира инсулин, ще надебелеете бързо. Ако панкреасът ви спре да произвежда инсулин, рязко ще отслабнете, дори да се тъпчете като Митьо Пищова.

Затова правилната диета изисква да се поддържат умерени нива на инсулина и от време на време да се включват хормоните, които разграждат тлъстините. Но тъй като повечето хора се хранят неправилно, тялото им с годините развива резистентност към инсулина, клетките все по-трудно усвояват глюкозата в кръвта и човек губи енергията си. За да компенсира, тялото започва да произвежда все повече и повече инсулин. Той пък дава все по-малко енергия и трупа все повече и повече тлъстини.

Това е схемата на дебелеенето. Хормоналната картина, естествено, е много по-сложна, но за тук и това стига.

Причините за резистентност към инсулина са две. Първата са преработените и денатурирани въглехидрати, защото те предизвикват рязко покачване на глюкозата в кръвта и рязко повишаване на инсулина. Втората е честото хранене, което не дава възможност на клетките да си починат от инсулина и да се задейства разграждането на тлъстините. Едно време хората са яли по веднъж на ден, днес - по три пъти, плюс 3-4 междинни закуски.

Храните, които предизвикват рязък скок в нивото на инсулина, са различните видове рафинирана захар, фруктозата, белият хляб и изобщо скорбялата. Ако нещо помага да се намали инсулиновият шок, това са фибрите - тези влакнести баластни вещества, които се намират в повечето растителни продукти.

Затова е много по-полезно да изядем един портокал заедно с фибрите, отколкото да изпием портокаловия сок. В първия случай глюкозата постъпва бавно в кръвта и нивото на инсулина остава умерено, докато във втория имаме рязък скок. Изводът е прост – яжте плодовете, не ги правете на сокове!

Ако иска да отслабне, човек в никакъв случай не трябва да ограничава естествените мазнини. Мазнините не предизвикват повишение на инсулина, но затова пък убиват апетита. При това са пълноценна храна, която извиква тези хормони, които разграждат мазнините. А нали това е целта на всяка диета.

Ако искате да свалите 5 килограма за 1 седмица, това най-лесно става с т. нар. Диета на д-р Аткинс. При нея почти не се консумират въглехидрати, а предимно белтъчини, мазнини и баластни зеленчуци.

В миналото лекарските асоциации набедиха тази диета за най-различни вредни последици, но постепенно обвиненията отпаднаха. Белтъчната диета силно намалява инсулина в кръвта и предизвиква т. нар. кетоза, т. е. тялото започва да разгражда тлъстините и да ги използва за енергия. Проблемът е, че никой не я спазва вечно и рано или късно килограмите се връщат.

Но може би най-важното е да има достатъчно дълги периоди без храна. Оптималният цикъл на храненето е 14/10, т. е. 14 часа в денонощието да са без храна, а трите хранения да се съберат в рамките на 10 часа. И никакви междинни закуски, подсладени напитки и други глезотии. Това дава възможност на клетките да си починат от инсулина, за да могат след това да го използват пълноценно. Например ако приключим с вечерята в 19 часа, можем да закусим в 9 часа сутринта. Но тъй като повечето хора вечерят късно, вероятно е по-добре да се откажат от закуската. Най-добре е човек да се откаже и от вечерята, но това пречи на социалното общуване.

Колкото по-дълго караме без храна, толкова по-добре е за организма. Много специалисти препоръчват “междинно гладуване” – да не ядем нищо в продължение на 18–24 часа 2-3 пъти в седмицата. Но сериозното отслабване и прочистване на организма изисква по-дългосрочно гладуване – по 3, 5, 10, до 30-40 дни.

Покойната Лидия Ковачева препоръчва дългосрочно гладуване в “смекчен” вид, т. е. да се залъгва гладът с малко плод. Това е груба грешка. Парче ябълка веднага предизвиква прилив на инсулин и изостря усещането за глад. И обратното – при чистия глад организмът бързо изчерпва гликогена в черния дроб и преминава към състоянието на “кетоза”, при което апетитът изчезва. Тогава тялото започва да се храни съвсем пълноценно от разграждането на тлъстините, но в същото време виталните органи и мускулите остават непокътнати. Това състояние се поддържа благодарение на сложен и деликатен хормонален баланс и само един резен ябълка може да го прекрати.

Сериозните автори препоръчват гладуването да се извършва под лекарско наблюдение, но къде ще намерите у нас подходящ лекар? Затова пък има доста литература. Бих препоръчал книгите на д-р Пол Брег. Руснакът Генадий Малахов дава много подробна информация, но пък силно го прекалява с мистиката и екзотиката.

Накрая ще обобщя правилната диета в 5 важни правила, които поддържат ниско нивото на инсулина:

Първо, откажете се от всякакви храни и напитки с добавена захар. Изкуствените подсладители също не се препоръчват.

Второ, намалете рафинираните зърнени храни (бял хляб, бял ориз и т. н.)

Трето, яжте белтъчини умерено.

Четвърто – консумирайте повече естествени мазнини като студено пресован зехтин, ядки, сланина, тлъсти риби. Избягвайте силно обработените растителни мазнини.

Пето, консумирайте повече фибри и оцет, те също ограничават инсулина. Колкото по-преработен е един продукт, толкова повече трябва да се избягва.Лазаров
05/04/2018 16:11:50

Много има да четете още. Ако не бяхте казали, че сте журналист, щях да си помисля, че сте врачка.

Ед
05/05/2018 01:40:42

Валери, това е НАЙ-ХУБАВАТА статия, написана от теб!

ссс
05/05/2018 03:22:23

сладките неща са антидепресанти, с какво да заместим ?

ААА
05/05/2018 15:53:23

Сладкишите, като анти депресанти можете успешно да заместите с ракия :D

Иванов
05/05/2018 16:33:27

Г-н Найдеов, вие сте блестящ журналист с остро перо. Винаги съм чел анализите ви с удоволствие. Но тая тема определено не ви е силата. Вероятно сте повлиян от въпросното интервю с Вердин. Но не забравяйте, че и той е един от множеството диетолози, които се карат с всички други. Всички тия мастити професори са много сладкодумни и убедителни. Докато не чуете следващия, който твърди обратното. Цялата ви статия се състои от парченца взети от един или друг диетолог. Някои са истина, други не. Но две от твърденията в статията ви говорят за дълбоко непознаване на темата. Това, че прясно изцедените сокове и смутитата са вредни. Фактът, че сте известен и уважаван журналист може да накара много хора да повярват че това е така. Наистина, концентрирайте се върху политическите анализи. Там и да сте неточен - няма да навредите на никого.

gaco
05/06/2018 13:30:11

В статията има неща които са самата истина... но и голеееми глупости. Кога журналиста стана диетолог, кога натрупа опит? Не става само с четене в интернет. Когато свали 40-50 килограма ще разбере някои неща... Аз свалих през живота си сумарно над 150 кг.и още съм далеч от точната рецепта и от това да давам много-много акъл :-)

СПАРТАК
05/06/2018 20:33:08

Едис път в месецът, се правят 5 клизми в един ден. Като се яде мед с пасирани пъпки карамфил и се пие гореща вода с малка щипка сода и английска сол. Редуват се клизма с чай лайка и щипка сода, и друга клизма с кафе качествено от зърна, добре сварено, напълно прецедено. Следващият ден се ядат печени картофи и супа от морков и картоф, и зехтин, посолени леко. Следващите дни преди закуска се пие гореща вода със сода - щипка две. Преди обедът, се пие чаша вода с лъжица ябълков оцет и лъжица лимонов сок. Преди вечеря се пие айран от биволско мляко и чесън в него - на ситно, или това да е вечерята - купа с кисело биволско мляко и чесън, и лъжичка зехтин.

Ее
05/09/2018 19:41:48

От собствен опит мога да кажа, че всичко което пише в статията е истина - от ученичка се интересувам и пробвам различни начини за влизане в добра форма и това се приближава най-много до истината, а тя е много проста - Всичко, което е изкуствено направено, освен топлинната обработка на някои храни, е вредно. Най-вече преработените захар и брашно - т.нар. бели. Гладуването е необходимо противодействие на преяждането.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *