Урологът д-р Боцевски: Излекуването на пациент с аденом на простатата може да стане безкръвно и без усложнения

15 май 2018, 07:00  45612 Новини

Зеленият лазер е технология, създадена специално за безкръвно лечение на увеличена простата. Урологът от Хил клиник – София д-р Александър Боцевски обяснява предимствата на метода пред класическата операция:

„Когато става въпрос за високо кръвно или диабет мъжете не се смущават да съобщят за здравословния си проблем пред семейство, колеги и приятели. Не така стоят нещата обаче, когато се появят смущения в уринирането. Заболяването се пази в тайна, пациентът дълго отлага посещението при специалист, прибягва до самолечение. В кабинета ми се идвали много мъже едва след като напълно са спряли да уринират и се нуждаят от катетър.

Днес медицината има изключително щадящо и ефективно решение за отстраняване на аденома на простатната жлеза. Лазерната хирургия ни дава възможност практически да оперираме безкръвно всеки пациент без значение колко е голяма жлезата. Зеленият лазер, с който от години работим в Хил клиник, ползва лъч с дължина на вълната 532 нанометра. Това е перфектната за операцията енергия, която се поглъща от хемоглобина в тъканите на жлезата и буквално ги изпарява, техниката е позната като вапоризация. Работим с лазера и т.нар. енуклеация, когато жлезата се отделя от капсулата, избутва се в пикочния мехур, разбива се и се евакуира извън тялото. Така имаме материал, който да подложим на хистологичен анализ.

За интервенцията не е необходима пълна упойка, пациентът е предпазен от рисковете, които тя крие. Също така няма почти никакво кървене, тъй като не се прави разрез. В тялото се прониква през естествените пътища. Процедурата е щадяща за мъжа, а симптомите, които увеличената простата причинява веднага отшумяват.

Пациентите се разхождат още на следващия ден без катетър и обикновено напускат Хил клиник на в рамките на 24 часа след манипулацията. Нито един от съществуващите досега методи не е водил до такива резултати в лечението на уголемена простата, както и от почти пълната липса на усложнения. Следоперативните странични ефекти, ако ги има, са минимални и с временен характер.“

За консултация при д-р Боцевски: 02 439 3131