; Доц. д-р Красимира Калинова: Хептен гарантира комфорт на черния дроб | 24Zdrave.bg

Доц. д-р Красимира Калинова: Хептен гарантира комфорт на черния дроб

3 апр 2017, 10:00  88668 Докторе, кажи

Черният дроб е голям и силен орган, който дълго време може да компенсира различни вредни фактори. Той е и единствения вътрешен орган, който регенерира след увреждане. Изпълнява много функции, най-важната от които е образуването на жлъчка, необходима за храносмилането. Черният дроб има и обезвреждаща задача. В него токсичните вещества (включително алкохол, лекарства и други вредни вещества) се свързват с по-малко токсични и след това се отделят през бъбреците. В черния дроб също се метаболизират редица хормони и се филтрират вредните вещества, като токсини, мъртви клетки, мазнини и излишни хормони от кръвта, както и на билирубина, който се получава при разпадането на остарелите червени кръвни клетки.

Когато се възпали черният дроб става чувствителен, уголемява се и не е в състояние да функционира нормално. Той може да се увреди от непремерена алкохолна консумация, нездравословно хранене, преболедуване от хепатит („В” и „С”). По-малко се знае за токсичните увреждания на черния дроб от радиационни и химически агенти, както и за някои лекарствени увреждания или следствия от инфекциозни или паразитологични фактори.

Съвременната медицина има отлични възможности за ранна диагностика и лечение на чернодробните увреждания. Важно е да се използват тези препарати, които са доказали качествата си в различни проучвания и в практиката.

През последните години навлезе препаратът Хептен и причината, поради която го препоръчваме на пациентите си е, че отговаря на изискванията за добър ефект в повлияване на заболяванията на черния дроб, а и цената му позволява пациентите да го приемат по-продължително.

Хептен съдържа висококачествен стандартизиран екстракт на Sylibum marianum (Бял трън) 125 mg представляващ 100 mg силимарин. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула Хептен.

Хептен се различава от другите препарати по качеството на съставките, начина на екстракцията и фармацевтичната форма. Фармацевтичната форма Solucaps (течни капсули) е запазена търговска марка на фирма БОРОЛА и позволява бързо и цялостно усвояване на активните съставки. Липсата на противопоказания, на странични действия и на тератогенен ефект го правят незаменим за широка употреба и продължително приложение.

Хептен действа като антиоксидант, стимулира растежа и развитието на нови чернодробни клетки, оказва превантивно действие като намалява вредното влияние на редица токсични нокси (алкохол, лекарства) върху чернодробните клетки и има благотворно въздействие върху патоморфологичните промени при вирусни хепатити. Предпазва чернодробните клетки от мастна дегенерация. Тези фармакодинамични ефекти правят препарата Хептен доказан за прилагане в следните случаи: симптоматично лечение на хронични токсични, лекарствени и метаболитни чернодробни увреждания, поддържащо лечение при пациенти с хронични възпалителни заболявания на черния дроб, рековалесцентен период на остър вирусен хепатит, чернодробна стеатоза, цироза и хроничен стеатохепатит, хроничен персистиращ хепатит, екзацербация на симптомите при вроден генетичен дефект на билирубиновата обмяна, дисфункция на жлъчния мехур (дискинезия на жлъчните пътища), холелитиаза, хроничен холецистит и др. Хранително отравяне, отравяне с гъби Amanita phalloida, лошо храносмилане (диспептични оплаквания), безапетитие и др.

Дозировката е индивидуална. Препоръчват се 1-3 Solucaps дневно след хранене. При тежки чернодробни увреждания се започва с доза 3 пъти дневно по 1 Solucaps и продължава с доза 2 пъти дневно по 1 Solucaps. Хептен може да се комбинира с други хепатопротективни средства. Хептен Solucaps се приемат цели, с малко вода, без да се дъвчат.

Hepten е търговска марка на фирма БОРОЛА. За консултация със специалист може да се обърнете към Клиника БОРОЛА, София 1202, ул. Цар Симеон 52, тел. 02/ 983 62 03, е-mail: office@borola.соm. За по-богата информация посетете интерактивния сайт www.hepten.bg. Може да поръчате онлайн на www.momo.bg