; Учени: Яденето на картофи може да увеличи риска от високо кръвно налягане | 24Zdrave.bg

Учени: Яденето на картофи може да увеличи риска от високо кръвно налягане

18 май 2016, 08:17  4444 Съвети

Честото ядене на порции картофи или чипс увеличава риска от високо кръвно налягане, сочи ново проучване, цитирано от The Telegraph. Американски учени са установили, че четири порции от зеленчуци със скорбяла седмично увеличава риска от високо кръвното налягане, известно също като хипертония, с до 11%, съобщава "Фокус".

Проучването не е изисквало участниците да разграничат печените, варените картофи или картофеното пюре, но екипът от Медицинското училище на Харвард и болницата Бригхам твърдят, че е възможно да съществува по-висок риск, свързан със специфични методи на готвене на картофите. След като участниците посочили колко често ядат пържени картофи, учените установили, че при доброволците, които ядели по четири порции седмично, съществува с 17% по-висок риск от високо кръвно налягане.

Изследването, все пак, съдържа и добра новина за любителите на снаксове. Учените не са намерили никаква връзка между яденето на чипс и високото кръвно налягане.
Водещият автор д-р Леа Борги казва, че традиционно картофите не се свързват с причиняване на заболявания.

„Наистина в миналото не е имало очевидна връзка между картофите и хипертония“, казва тя. „Наскоро се появиха някои предположения, че яденето на картофи може да бъде свързано с диабет тип 2. Но преди известно време беше разкрито, че картофките са свързани и с други рискове за здравето“, добави тя.

Публикуваното в British Medical Journal изследване казва, че замяната на една порция картофи с чиния зеленчуци без скорбяла би довело до спад в риска от високо кръвно налягане с до 7 на сто.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *