; COVID е по-тежък в градове с мръсен въздух | 24Zdrave.bg

COVID е по-тежък в градове с мръсен въздух

23 юли 2021, 08:48 1  3196 Новини

Всички органи в човешкото тяло могат да бъдат увредени от мръсния въздух. Фините прахови частици с размер под 2,5 микрона са толкова дребни, че тдостигат до алвеолите. Оттам влизат в кръвта и с нея достигат до всички органи, които са кръвоснабдени. А коронавирусната инфекция може да протече по-тежко при хора, които живеят в среда с мръсен въздух, предупреди по радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

„Въздушното замърсяване променя имунната реакция на нашия организъм и отваря вратата за инфекции. Хората, които живеят в по-замърсена околна среда, са по-склонни да боледуват от всякакви инфекции, включително вирусни. Инфекцията от коронавирус увеличава чувствителността на нашия организъм към всякакви други вредни въздействия. Имаме двустранното влияние, което взаимно се усилва и от медицинска гледна точка се получава перфектна буря“, добави д-р Симидчиев. 

При хронично излагане на мръсен въздух може да се развие ХОББ и заболявания на сърдечносъдовата система, които сме свикнали да са свързани с други фактори, но около 20% от тях се дължат на въздушно замърсяване, обясни пулмологът.

ЕТИКЕТИ: МРЪСЕН ВЪЗДУХ


нон дтоп ковид
07/24/2021 11:14:08

Колко пъти ще пускате едни и същи пропадандни ковид новини. Това сте го пускали сигурно вече десетки пъти откак се почна с тази ковид истерия ! Ковид, ковид, ковид - всичко е ковид, навсякъде е ковид, света е ковид. Не разбрахте, ли че ефекта от прекалената пропаганда е обратен, тъпи журналя. Кажете го и на менторите си, дето ви плащат за всичката тази помия!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *