; Европа одобрява ваксината на "Модерна" и за юношите | 24Zdrave.bg

Европа одобрява ваксината на "Модерна" и за юношите

23 юли 2021, 08:38 1  1160 Новини

Европейският лекарствен регулатор препоръча да бъде одобрено използването на ваксината срещу КОВИД-19 на "Модерна" и при лицата на възраст между 12 и 17 години. С това се проправя пътят тя да стане втория одобрен за използване при подрастващи препарат в съюза, предаде Ройтерс.

Употребата на ваксината, която получи името "Спайквакс", ще бъде същата, каквато е и при хората над 18 години, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Тя добави, че препаратът произвежда антителен отговор, сходен с този при лицата във възрастовата група 18-25 години.

Ваксинирането на децата се смята за важно за постигането на колективен имунитет срещу коронавируса, както и на фона на силно заразния вариант Делта.

През май компанията "Модерна" заяви, че е установено, че ваксината й е безопасна и ефективна при подрастващи.

Комисията на ЕМА за оценка на безопасността заяви, че макар и наблюдаваните обичайни странични ефекти при подрастващите след ваксинация да са подобни на тези при по-възрастното население, поради по-малкия обхват на проучването при изпитанията не е могло да се установят нови необичайни ефекти или да се оцени рискът от известни такива като миокардит и перикардит. /Владимир Сахатчиев/новото нормално
07/24/2021 11:09:13

Погнаха и децата ни!

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *