; Ще махнат 3-годишната уседналост за млади лекари | 24Zdrave.bg

Ще махнат 3-годишната уседналост за млади лекари

25 юни 2021, 07:01  4884 Новини

Ако специализант не си вземе изпита до 5 г., ще връща парите

Да отпадне задължението специализант, обучаван за сметка на държавата, да работи в България, предлага министър Стойчо Кацаров в проект за наредба, публикуван снощи.

От 2020 г. младите лекари са задължени да работят 3 г. в болницата, в която са обучавани. Ако условията там не им харесват, може да я сменят с друга от списък на министерството.

Отпадане именно на това условие иска сега Кацаров, като ще отпадне и списъкът с болници и центрове, за да е свободен изборът.  

Връща се обаче условието за възстановяване на парите за обучение, ако специализантът не вземе изпита си за специалност до 5 г.

“Подготвяме промени в наредбата за специалност и в наредбата за болниците, които извършват обучение. Целта ни е да променим правилата за специализация така, че да станат по-добри и по-човешки”, заяви той на видео среща в четвъртък с председателите на лекарския и зъболекарския съюз, ректорите на МУ - София, и МУ - Варна, специализанти, лекари и др. Те също ще предложат изменения в двата акта.

Министерството предвижда местата, финансирани от държавата, да се утвърждават 2 пъти в годината, а не веднъж. Сроковете са до 15 януари и до 15 август. Обучението ще започва също на два пъти – през март и октомври, съобразно държавния изпит през май и декември.

 До 20 март и 20 август базите за обучение трябва да обявяват на сайта си местата за специализация. Те ще бъдат изпращани и до РЗИ.

"Информацията ще е обобщена на териториален принцип и ще е своевременна", пише в мотивите на Кацаров. Т.е. местата вече няма да се публикуват на сайта на министерството.

Желаещите място го заявяват до 10 април или 10 август и базите за обучение имат 10 дни да пратят до РЗИ информацията. В резултат вече нямао да има позиции, които остават незаети.

Срокът за университетите да обявят местата за специализанти е 20 април и 20 септември, а кандидатстващите подават документи до 15 май и съответно 15 октомври. 

За датите на конкурси университетите имат срок до 10 февруари и съответно 10 септември. Обучението ще започва до 31 март или 31 октомври. 

С промените възнаграждението за всички специализанти остава в размер на не по-малко от две минимални заплати. Отпада възможността министърът да определя приоритетни специалности, за които е поне 3 минимални заплати.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *