; България 112-а по ваксинирани. Има връзка с "онова" 112-о място | 24Zdrave.bg

България 112-а по ваксинирани. Има връзка с "онова" 112-о място

23 юни 2021, 08:09 3  6500 Новини

Че темповете на ваксинация срещу COVID у нас вървят отчайващо зле се знае - дори преди няколко дни у нас дойде европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду. И обяви че у нас "числата говорят сами за себе си".

А какви са числата? Според Ourworldindata - сайт с екип от Оксфорд, към 21 юни България е на 112-о място в света по поставени дози ваксина на 100 души. Това число за България е 24,02. А само 13,12% от българите са с поне една доза ваксина - колкото в Тринидад и Тобаго, малко повече, отколкото в Лаос и Екваториална Гвинея и малко по-малко, отколкото в Русия. Изобщо не говорим за страни като Канада (67% с поне една доза ваксина), Великобритания (65%), САЩ (53%), Германия (53%).

С тези 24 поставени дози на 100 души България се подрежда малко преди Самоа, Казахстан и Северна Македония. Това е 3 пъти по-малко от средната стойност за Европейския съюз - 83,5 поставени дози на 100 души. Под средната стойност за света дори е - 34,6 дози. Много под Гърция (72,06), Турция (51,19), Сърбия (75,6) и Румъния (45,4). По-назад сме и от Албания (30,9). В Швеция - дълго бе пример за страна, която не се плаши от вируса, - дозите на 100 души са 2,5 пъти повече, отколкото у нас - 66,5.

"Онова" 112

Числото 112 съвпада с едно друго одиозно 112-о място - това, на което България е според класацията на "Репортери без граница" за свобода на медиите. Класация, която е колкото размахвана като знаме, толкова и критикувана. Между двете класации има една много ясна разлика - ако листата за ваксинираните борави с обективни и точни числа и факти, тази за медиите стъпва върху субективни мнения и впечатления.

Но извън това, чисто формално ли е съвпадението "112-о място"? Какво общо може да има между темпове на ваксинация и свобода на медиите? Не е много ясно има ли връзка, но да си припомним някои зависимости.

Институт Отворено общество - София прави всяка година изследване "Индекс на настигането". То класира постиженията на страните членки на ЕС и още 7 държави по 47 индикатора. През 2016 г. за пръв път забелязаха силна и пряка връзка между два от тях - медийната свобода и представянето на страната в международното изследване за функционална грамотност PISA.

Т.е като скачени съдове са нивото на медийна свобода в една страна и нивото на функционалната и медийната грамотност. Ако България е назад по медийна свобода, значи има проблем и с медийната грамотност.

Разбира се, това не означава, че масово сме медийно неграмотни. А може да означава, че има сектори - възрастови и други, с много ниска грамотност и те свалят общото ниво. Както, ако в един клас има трима двойкаджии, средната оценка пада. Особено, ако двойкаджиите са популярни и системата не ги мотивира да се променят.

Функционалната грамотност е умението не просто да прочетеш думите, а да ги осмислиш, да извлечеш точния им смисъл. А какво е медийната грамотност?

Ценно като злато

Това е умението да обработваш разнообразната медийна информация, да преценяваш критично източниците и да отсяваш фалшивите новини от достоверната информация, на която можеш да вярваш. Проблемът с медийната грамотност стана много видим с хибридните атаки и с възхода на социалните мрежи, където непроверена информация или направо измислици шестват победоносно и се множат безпрепятствено, като заливат съзнанието на хиляди и хиляди. Става хиперинфлация. Пълна обезценка на истината. Просто изумително - думите "истина" и "лъжа" се лишават от смисъл.

Инфлуенсърството също е част от това, донякъде.

Да се ориентираш точно на кои думи и твърдения можеш да вярваш е сложна когнитивна дейност. Първо, иска се критично мислене. Това е способност да се усъмниш и да направиш преценка. Мога ли да се доверя на източника? Безпристрастен ли е, или е предубеден? Предубеният източник дава изкривена информация.

Кой и защо стои зад публичното споделяне на определена информация и няма ли скрити мотиви, свързаност и зависимости? Звучи ли достоверно според моя опит, познания и спомени казаното/написаното?

Източникът не беше ли говорил/писал някакви неща преди година, които се оказаха абсолютно неверни? Не каза/направи ли той преди месеци точно обратното на това, в което иска да ме убеди сега?

А дали зад източника не наднича партията X, която точно сега развива политически пиар? Или компанията Y, която прави пазарна експанзия?

Интернет, от друга страна, предлага безкрайни възможности за проверка, но това е и капан - безброй кухи източници, които претендират за доверието ти. Облегнеш ли се на тях, падаш, информацията пак е компрометирана. Затова трябва да знаеш как да търсиш. Google победи конкурентите си и стана световен гигант, защото имаше по-добър алгоритъм за търсене.

Добрата медийна грамотност е скъпо умение, защото живеем в епоха, в която надеждната информация поскъпва и става по-ценен ресурс от петрола и златото.

В известната си книга "Повратна точка" Малкълм Гладуел пише, че идеите, стоките и посланията изведнъж започват да се разпространяват като вирусите, когато се натрупа критична маса от три категории хора - знаещи, свързващи и продаващи. Не мнозинство - може да са малцина.

По аналогия може да предположим, че когато има критична маса прекалено недоверчиви към традиционните медии и прекалено доверчиви към думи и смисъл с неизвестен произход и качество, това ражда повече или по-малко токсична информационна среда в обществото.

А ваксинирането?

Да позволиш да вкарат в тялото ти ваксина. Тук ключово е точно доверието. Добре е известно, че в България е ниско доверието към институциите, съответно към посланията, които идват от тях. И с основание, защото хората са били заблуждавани десетилетия наред.

Но традиционното обяснение, че те не искат да се ваксинират, защото нямат доверие на властта, не върши работа. Защото по никакъв начин не обяснява как така, след като се смени властта, пак няма особен прилив на желаещи да се ваксинират.

Сигурно има определен процент хора, които се боят от ваксините, защото прекалено се доверяват на хлъзгава информация (проблемът с медийната грамотност). Но по-скоро работата е там, че ваксините у нас станаха заложник на политическия спор за властта. Тезите се въртяха в зависимост от политическата конюнктура - ту "вирус няма", ту "вирус има", ту "властта не се справя", ту "населението много вярва на конспирации". И това обърка хората.новия световен ред
06/23/2021 12:15:30

Напълно зомбиран глупак-самоубиец е този, който разчита само на медии за да бъде информиран за каквото и да било. Хората имат множество източници на информация извън медиите, и ще продължат така, за да имат избор на кой да вярват. Това е естественото и разумното. Иска им се на медиите да са монопол, това е стара тяхна мечта, частично сбъднала се при комунизма и фашизма. Поредния грандиозен техен напън бе ковид епидемията. Надминаха себе си. Ама няма да стане!!! Няма да се бодем!!!!!

новото нормално
06/23/2021 19:01:26

Откак пландемита започна, медиите действат по технологията за масово манипулиране, наречена "прозорец на Оверон". Естествено, музиката е поръчана от архитектите на пландемията. Ето примерно онагледено описание на технологията: https://glasove.com/categories/komentari/news/prozorecyt-na-overton Това което медиите не предполагат (или напротив - целят) е създаването на остри обществени конфликти по целия свят на принципа "ваксинирани срещу неваксинирани". Като разбира се, последните ще бъдат очерняни и обвинявани за какво ли не. Подклаждат световна гражданска война. Всички разумни хора трябва а спрем това!!! Искам дебело да подчертая че не съм срещу науката, нито антиваксер. Аз съм конкретно против това, което се нарича наукообразно "ковид ваксини". То обаче по същество е незаконен и неморален клиничен експеримент. Отделно от това е и експеримент по линия на споменатия "прозорец на Овертон", целящ да се разбере доколко масово и дълбоко населението е податливо на манипулации.

Българите са жилаво племе
07/20/2021 17:46:15

Българите и румънците с най-здрав разум в Европа. Помня в една друга страна как лекаря о майваше една мургава българка да се ваксинира. В момента в който лекарката каза че ваксината прави по-добър имунитет жената каза: "Абе ти що ма лъжеш? Бегай да се оплождаш с упойка и тръбичка че било по-добре". И си отиде. Чели да учат цигани и българи как да уживяват във враждебна среда. Хайде стига сте лъгали народа. С най-ниска ваксинация и най-добре в Европа поне. И ако не се постараят да ни го вкарат отнякъде така ще си останем. Делта вариант, който в Индия без никакви лекарства убил 0,3%, колкото тежка настинка.

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *