; Мускулните крампи от какво са? | 24Zdrave.bg

Мускулните крампи от какво са?

25 юни 2021, 01:06  14372 Докторе, кажи

На всеки се е случвало да му се схване крак нощем, като причините може да са най-различни. Внезапните нощни крампи са нормално явление, но когато са чести, пречат на съня.

Рязкото съкращаване на мускул, съпроводено със силна болка, трае секунди, до няколко минути. След това мястото може да боли дни наред. Като правило крампите се случват все в неподходящ момент, докато човек спи, тича на бягаща пътечка, в басейна е, в морето или прави секс. За да мине болката, понякога е достатъчно кракът и мускулът да се опънат в противоположна посока. При всички случаи обаче човек трябва да е наясно защо се схваща.

Обезводняването на организма е класическа причина за крампите. Нарушеният воден баланс в тъканите на мозъка или засилващата се интоксикация натоварват нервната система и разстройват нейните функции. Именно поради това летовниците на плажа, спортуващите в горещото време или алпинистите, които се катерят нависоко, получават схващания. Обезводняване може да се получи и при хранителни отравяния, съпроводени с повръщане и диария.

Дефицит на минерали е друга честа причина. Когато човек се поти обилно, губи освен вода и електролити, което води до крампи. Най-често те започват при дисбаланс на натрия, калция, калия или магнезия. За да се възстанови балансът на електролитите, е добре да се пие минерална вода, да се хапне банан, сушен плод, шепа ядки.

Прекомерно физическо натоварване или дълъг преход през деня може да предизвикат крампи през нощта. Те се появяват и след продължително седене. Причината в тези случаи е пренапрягане на мускулите и нервната система. За да се облекчат, е нужен покой на краката, масаж или упражнения за разтягане.

Рязко физическо усилие след обездвижване също може да причини схващане. Ето защо е важно преди усилието мускулите да се загреят с леки движения.

Уморените мускули изразходват повече хранителни вещества и бързо попадат в режим на дефицит. В повечето случаи вечерните и нощните серийни крампи се дължат на уморени крака. Помага лек масаж, контрастна вана и вдигане на краката на по-високо.

Продължителното обездвижване също може да доведе до крампи на краката. Ето защо при дълго седене или лежане човек трябва периодично да се раздвижва за 10 минути.

И някои лекарства имат като страничен ефект нощните крампи. Затова след изключване на другите причини проверете какви медикаменти пиете. Такива са диуретиците и хапчетата за сваляне на кръвното, тъй като те променят баланса на солите и водата в тялото. Крампи се появяват и при прием на таблетки срещу остеопороза, анемия и астма, от обезболяващи, както и от хапчета естроген. Статините, изписвани за сваляне на холестерола, също предизвикват схващания.

При някои болести крампите зачестяват, без значение колко се движите и как се натоварвате. Дължат се на нарушени нива на електролитите в кръвта и увреждане на нервите по артериите. При заболяване на периферните артерии холестериновите плаки ги запушват и затрудняват кръвообращението. В краката не влиза достатъчно кръв и това води до поява на крампи.

Крампите са характерен симптом и за остеохондроза. Те се появяват при поражения в лумбалната област на гръбнака и по-рядко, когато са засегнати другите му части. Когато дисковете между прешлените се изтриват, те губят своята еластичност и здравина. Това води до изместване на прешлените и притискане на околни кръвоносни съдове. Появяват се болки, но и крампи, бързо уморяване на краката и изтръпване на крайниците.

Друга болест с нощни крампи е диабетната невропатия. Диабетът поразява всички органи, а също периферните съдове и нерви. В резултат се появяват изтръпване и болка в краката и стъпалата. Поради високата кръвна захар се отделя и повече урина, което нарушава водно-солевия обмен. Всичко това води до крампи.

При нарушения в работата на щитовидната жлеза също има крампи. При понижена функция на жлезата дефицитът на хормони след време уврежда нервите и това затруднява проводимостта на сигналите от мозъка към крайниците.

Честите крампи може да са симптом и на множествена склероза. Отначало се усеща скованост на краката, после те изтръпват и много болезнено се схващат.

Според сериозността на проблема търсете лекар, особено ако крампи  има често и при добро хранене, почивка, прием на достатъчно вода, витамини и минерали.

При бременност също са възможни нощни схващания на краката, особено през втория и третия триместър. Те се дължат на недостига на калий и магнезий. За да се избегнат, не бива да се допуска обезводняване на тялото.

Домашна аптека

Обикновено от нощни крампи страдат хора над 50 г., но това не означава, че по-младите са неуязвими. Най-често се схващат мускулите на прасеца, макар че има оплаквания и от бедрото и подбедрицата. Ето няколко начина за избягване на крампите:

1. Повече магнезий

Добре известно е свойството на магнезия да отпуска мускулите. Съдържат го листните зеленчуци и тиквените семки, а също фурмите, киселото мляко, черният шоколад, бананите. Ако все пак не си набавяте достатъчно магнезий чрез храната, на помощ идва магнезиевото масло. С него краката се разтриват преди лягане. Ето как се приготвя то:

Съставки

1/2 чаша магнезиев хлорид на кристалчета;

1/2 чаша вода

Приготвяне

Кипнете водата. Сипете кристалчетата в нея. Бъркайте, докато се разтворят изцяло. Отделете от огъня и оставете разтвора да изстине. Пресипете го в шише с пулверизатор. Пръскайте 5-10 пъти всеки крак час преди лягане.

2. Повече витамин Д

Ако се чувствате здрави, но все пак ви мъчат крампи, може да е заради дефицит на витамин Д. Той влияе на усвояването на калция, получаван чрез храната. Ако витаминът не достига, калцият не се усвоява добре. А този елемент е най-важният за електролитния баланс в тялото.

Най-лесният начин да си набавиш витамин Д е да се печеш на слънце. Но не винаги е слънчево. В такъв случай яжте повече гъби и морски храни или приемайте витамина на хапчета.

3. Упражнения за разтягане

Гимнастигата за разтягане усилва потока на кръв към краката, с което улеснява преноса на кислород и хранителни вещества към мускулите им.

4. Електолитен сок

Понякога е достатъчно да се пие вода, за да няма крампи. Но ако и тя не помага, може би е нарушен балансът на електролитите в тялото. Той се възвръща със следната проста напитка:

За 1 л домашен елетролитен сок ви трябват 1 л вода, 6 ч.л. захар, 1/2 ч.л. нейодирана морска сол. Според вкуса си може да замените захарта с мед или да намалите солта наполовина. Добавете към сместа сока на 1 лимон и на 2 лайма. Пийте от сока през целия ден.

Първа помощ

Ако нощем ви се схване крак, протегнете го силно напред и сгънете глезена. Пръстите на крака да сочат нагоре в посока към коляното. Може да ги придърпате с ръка за още по-силно разтягане.

Станете бавно и направете няколко крачки, за да раздвижите кръвта в схванатия крак.

Масажирайте прасеца с кръгови движения, за да се отпусне.

15 храни срещу схващания

Ябълков оцет, банани, ядки, киноа, какао, петмез, тиквени семки, листни зеленчуци, морска сол, сьомга и сардина, фурми, авокадо, гъби, кисело мляко, домати.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *