; 16 признака за непоносимост към глутен | 24Zdrave.bg

16 признака за непоносимост към глутен

25 юни 2021, 09:08  13852 Домашен лекар

Признаците за непоносимост към глутена не са толкова известни и очевидни. Едва ли някой би се сетил, че той е виновникът за кариесите, за нередовен месечен цикъл и още куп други проблеми.

Много се пише и говори за глутена и това го превръща в модно страшилище. Отказът от него стана актуален, колкото вегетарианството. Някои се отказват от глутена ей така, за всеки случай. Други не вярват, че е вреден. По какво се разпознава непоносимостта към него?

Болка в корема

Появява се скоро след хранене, когато е консумиран глутенов продукт (каши, хляб, печива от ръж, пшеница, овес). Болката се съпровожда и с други неприятни усещания като метеоризъм, диария или запек. Причината е, че власинките по вътрешната стена на червата реагират на глутена и усвояването на зърнените храни се нарушава.

Световъртеж

Така тялото предупреждава, че е ядено нещо непоносимо. Ако след хранене има замайване, дезориентация, причината може да е глутенът.

Промяна в настроението

Непоносимостта към глутен води не само до физически, но и до емоционален дискомфорт. В основата им лежат различни причини, но една от тях е нарушеното производство на серотонин поради неусвояване на хранителните вещества и изменение на бактериалния баланс в червата. Има теория, че при болни от целиакия нервната система е по-възбудима. И ако целиакията не се лекува, се стига до психически болести и тежка депресия.

Главоболие

При непоносимост към глутена има мигренозни пристъпи 30-60 минути след храненето.

Фибромиалгия

Неочаквани болки в мускулите и ставите могат да бъдат предизвикани от глутенова непоносимост. Основна причина за тях е пак възбудимата нервна система при целиакия.

Лактозна непоносимост

Хранителните алергии често са свързани помежду си и рискът от глутенова непоносимост е по-голям, ако вече е налице алергия към лактозата или млечния белтък. По-лошото е, че симптомите на лактозната и глутеновата непоносимост взаимно се усилват и наслагват един върху друг.

Анемия

Много често целиакията се диагностира като следствие на анемия с дефицит на желязо. Сред основните й симптоми са намаляване на обема на кръвта, лесна умора, задух, главоболие, бледа кожа и лигавици. При глутенова непоносимост желязото не може да се усвои през червата.

Хронична умора

Реакцията на организма на глутен може да е и хронична умора. Човек няма сили въпреки добрия сън и обилната закуска.

Лоши зъби

При глутеновата непоносимост ценни вещества, витамини и минерали не се усвояват в червата. След тях е и калцият. Това разваля зъбите и се появяват язви в устата.

Дефицит на внимание

Проявява се при деца и възрастни, но малцина го свързват с храната. Ако от менюто се изключи глутенът, симптомите изчезват.

Нисък имунитет

Ако човек е болнав, това може да защото имунната му система е изтощената от "борбата" с глутена.

Кожни проблеми

Като другите алергии, и тази към глутена може да се отрази на кожата. Когато червата не могат да преработят постъпващия в тях глутен, кожата реагира на това със сърбеж, обрив, екзема, акне, пъпки, псориазис, херпеси (херпетиформен дерматит на Дюринг). Изключи ли се глутенът от менюто, симптомите се облекчават.

Сърбеж и изтръпване на крайниците

Страничен ефект на глутеновата непоносимост е невропатията, при която изтръпват крайниците, има сърбежи и мравучкане. Симптомите се усилват при диабет, употреба на алкохол и дефицит на витамин В12 заради малабсорбцията.
Промени в теглото

Загуба на тегло също може да се обясни с алергия към глутена, както и напълняването поради възпаления и нарушена обмяна. Невъзможността да се усвоява добре храната от стомашно-чревния тракт е обяснение за отслабването.

Хормонален дисбаланс

Има връзка между целиакията и хормоналните нарушения, проявили се като нередовен цикъл, резки колебания на теглото, горещи вълни, лош сън. Те могат многократно да се усилват по време на пубертета, бременността и менопаузата.

Автоимунни болести

Целиакията е автоимунна болест, тъй като имунната система атакува чревните клетки след попадане в тях на глутен. Тя повишава риска от развитие на други ткива болести като тиреоидит, автоимунни заболявания на черния дроб, болест на Крон, диабет, витилиго, ревматоиден артрит, множествена склероза.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *