; Д-р Маджаров: Лекарите изчезват след 3-4 г., сестрите - след 5 г. | 24Zdrave.bg

Д-р Маджаров: Лекарите изчезват след 3-4 г., сестрите - след 5 г.

20 юни 2021, 01:45  6728 Новини

"Отпадане на лимитите в болниците е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната ситуация в края на месеца пациенти да се връщат за началото на следващия, за да бъдат лекувани. Лимитите бяха въведени като груб метод за осигуряване на макрорамката на бюджета", каза пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Предложението да отпаднат лимитите за болниците е на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Според него лечението на различните болести трябва  да бъде заплащано по-справедливо.

Според Маджаров, за да изчезне доплащането от пациента, трябва държавата да осъзнае, че здравеопазване на европейско ниво не може да се прави само с 8% дял от БВП.

Има предпоставки за нова Covid вълна заради Делта.   "Ваксините ще ни предпазят от това да бъдем със затворена икономика за определено време", казва Маджаров.

Но с кадрите положението е тревожно: "Трябва да се обмислят стимули за лекарския и за сестринския персонал, също и регионални стимули. Да направим така, че в следващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското здравеопазване. Иначе, катастрофата ще настъпи след 3-4 г., а сестрите ще се изчерпят до 5 г..*       
* (Няма да бъде показвана)
* *