; 80% стигат за колективния имунитет | 24Zdrave.bg

80% стигат за колективния имунитет

9 май 2021, 09:08  1700 Новини

80% и повече от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния. Положение, при което толкова много хора са защитени, че и да се появи някъде заразен, около него няма чувствителни индивиди, които да поемат щафетата и да я предават нататък. Така вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова обясни по БНТ смисъла на имунизациите.

По думите й трябва да се стремим към стабилна ситуация с управляем вирус. Зелените коридори вдъхвали глътка надежда и оптимизъм, но:

"Международната база данни за ваксинирани показва, че на 6 май на всеки 100 души в света са разпределени по 15 дози ваксини. Това не е равномерно. В Европа е 33, 27 е в ЕС. България е 13 дози."

Еволюцията на вируса донякъде зависи от нашето поведение, доколкото мутациите му възникват, когато той се размножава. Така че колкото повече сме в състояние да ограничим неговото разпространение, толкова повече ограничаваме и способността му да се променя.

"Все още вирусните варианти не елиминират действията на ваксините, макар да има мутации, които могат да отслабят леко това действие. Тези мутации се случват основно в хода на размножаването на вируса, когато се получава неговото потомство. Но огромната част от тези мутации на практика са неутрални, защото за вируса не представлява интерес да се променя без нужда в една толкова стабилна система, каквито са клетките на животните и на човека", коментира вирусологът.

Според Александрова Индия е урок за всички и предупреждение да не пренебрегваме вируса. В края на миналата година там решили, че са стигнали до колективен имунитет, което е притъпило вниманието на хората.*       
* (Няма да бъде показвана)
* *